Overenskomst 2018

FOA-formand: Jeg har opgivet kommunerne

Dennis Kristensen har opgivet at nå til enighed med de kommunale arbejdsgivere om en ny overenskomst.

FOA-formand Dennis Kristensen åbner for ny strategi i overenskomstforhandlingernes slutfase: Forlig med staten og regionerne - og konflikt udelukkende i kommunerne

Det skriver Avisen.dk.

- Der er ingen grund til at ofre sine sparepenge på kommunerne. De er en forhandlingsmæssig katastrofe, siger Dennis Kristensen, der også er næstformand i de kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab, til Avisen.dk.

FOA-formandens melding kommer på et tidspunkt, hvor forhandlingerne om de 750.000 offentligt ansattes nye overenskomster er inde i en dramatisk slutspurt i Forligsinstitutionen. Løn, lærernes arbejdstid og retten til den betalte spisepause er knaster på bordet i forhandlingerne på både staten, kommunerne og regionernes område.

To scenarier

Hidtil har en samlet lønmodtagerfront stået hårdt på, at alle tre knaster skal ryddes af vejen, før de vil indgå forlig. Lørdag mødes forhandlerne på statens område til nye forhandlinger i Forligsinstitutionen. Søndag er det kommunernes tur, og mandag møder forhandlerne på regionernes område op.

Det er det seneste 15 timer lange forhandlingsmøde med de kommunale arbejdsgivere, der har fået Dennis Kristensen, til at opgive kommunerne:

- Vi fik de samme papirer, som vi tidligere har fået fra kommunerne. Nu var der bare sat en hæfteklamme på. Og så blev vi sendt hjem. De hverken kan eller vil noget, erklærer Dennis Kristensen.

I sin overenskomstdagbog på Facebook opridser Dennis Kristensen to efterfølgende 'sandsynlige' scenarier:

Det ene scenarie går på, at der ikke kan opnås forlig overhovedet, og at de varslede konflikter bliver til virkelighed i hele den offentlige sektor.

Det andet scenarie går på, at der bliver forlig for de statsansatte og de regionalt ansatte, mens det ikke lykkedes at nå til enighed med Kommunernes Landsforening om lærernes arbejdstid - dermed bliver der udelukkende konflikt i landets kommuner.

Bondo: Statens område afgørende

Dennis Kristensens pointe er, at hvis man kan indgå et forlig for de ansatte i staten og regioner, så skal man ikke vente på kommunerne.

Heller ikke selv om fagbevægelsen har svoret en sjælden musketéred, der handler om at stå sammen om de tre hovedkrav, løn, lærer-arbejdstid og retten til betalt spisepause.

- Jeg tror ikke, at solidaritetspagten er lavet på tværs af de tre områder, staten, regioner og kommuner. Man skal gøre sig nøgterne overvejelser om, hvad der lægger maksimalt pres på kommunerne, siger Dennis Kristensen og uddyber:

- Hvis man forudsætter det scenarie, at der kun er lærernes arbejdstid tilbage, og de to andre parter siger, at dét problem skal løses i kommunerne, hvorfor så ikke lade kommunerne få det maksimale pres, som ligger i, at der er ikke andre konflikter end dem, de ikke selv har kunnet håndtere, siger Dennis Kristensen, der understreger, at de nye strategiske overvejelser er hans egne, og at han ikke har drøftet dem med de øvrige topforhandlere.

De kommunalt ansattes topforhandler, lærerformand Anders Bondo Christensen, vil ikke kommentere direkte på FOA-formandens overvejelser.

- Jeg går ind i Forligsinstitutionen for at forhandle, og jeg tager det i den rækkefølge, som det kommer. Hvis vi kan lande noget på statens område først, så er vi tæt på at løse det hele, siger Anders Bondo Christensen.