Samfund

FOA-formand åbner for aftale uden om kommunerne

Det er uhørt, at Dennis Kristensen melder så kraftigt ud over for en enkelt af arbejdsgiverparterne, siger TV 2s finanskommentator.

Forud for weekendens afgørende forhandlinger om overenskomster i Forligsinstitutionen, åbner FOA's formand, Dennis Kristensen, for, at der indgås aftaler alene på det statslige og regionale område. 

Det skriver han på Facebook.

Han opridser to sandsynlige scenarier. Det ene er konflikt for de ansatte i både stat, kommuner og regioner. Det andet er, at der opnås forlig for de statsansatte og de regionalt ansatte, og at der dermed udelukkende bliver konflikt for de kommunalt ansatte.

- Tidligere ville jeg have anset den sidste mulighed for utænkelig, men nu har jeg opgivet kommunerne. Deres forhandlingstaktik er for uforståelig for mig, og kan man ikke forstå modparten, så kan man heller ikke manøvrere i forhold til hinanden, skriver han på Facebook.

Virker ikke koordineret

Fagbevægelsens musketered

Musketereden går ud på, at fagforbundene indenfor staten, regionerne og kommunerne kun vil indgå en samlet aftale. I den sammenslutning har man aftalt, at en overenskomst skal indeholde følgende tre elementer:

  • Lønstigninger, der følger det private arbejdsmarked.
  • En genforhandling af lærernes arbejdstid.
  • At den betalte frokostpause stadfæstes som en del af overenskomsten.

Tanken er et brud med den musketered, som lønmodtagernes organisationer har haft i forhandlingerne på tværs af de tre områder. 

- Det giver god mening, at Dennis Kristensen nu mener, at det er Sophie Løhde, der har nøglen til et forlig på det statslige område. Forhandlingerne i kommunerne er reelt kørt fast, og der er brug for et gennembrud på et andet område, siger TV 2s finanskommentator Ole Krohn, som uddyber:

- Det er uhørt, at Dennis Kristensen melder så kraftigt ud over for en enkelt af arbejdsgiverparterne. Udmeldingen virker ikke koordineret med de andre i musketeredden. Han taler for egen regning.

Ole Krohn kan dog ikke se for sig, at man opnår forlig alene på to af de tre områder, som Dennis Kristensen lægger op til.

- Det er hans måde at sætte de kommunale topforhandlere med Michael Ziegler i spidsen i skammekrogen. Han signalerer bedre kemi med innovationsminister Sophie Løhde end de kommunale arbejdsgivere, siger han.

Positiv over torsdagens forhandlinger

Til Avisen.dk uddyber Dennis Kristensen, der også er næstformand i de kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab:

- Der er ingen grund til at ofre sine sparepenge på kommunerne. De er en forhandlingsmæssig katastrofe, siger han. 

I Dennis Kristensens Facebook-opslag fremgår det også, at han ved torsdagens forhandling i Forligsinstitutionen på det regionale område havde en overraskende positiv oplevelse. 

- Overraskende, fordi vi i løbet af de første 14 minutter modtog flere positive tilbagemeldinger og nye meldinger, end vi dagen før nåede at få fra kommunerne på 14 spildte timer, skriver han. 

Ved forhandlingerne opnåede parterne ifølge Dennis Kristensen til enighed om, at krav til ændring af seniorordningerne frafaldes på det regionale område, hvis der indgås forlig.

Forhandlinger fortsætter

Lørdag mødes topforhandlerne på det statslige område, innovationsminister Sophie Løhde (V) og HKKF-formand Flemming Vinther for at forhandle videre i Forligsinstitutionen. 

Søndag fortsætter forhandlinger på det kommunale område.

Fagforeningerne har varslet strejke fra 22. april, mens arbejdsgiverne har svaret igen med lockout fra 28. april.

Forligsmanden, Mette Christensen, kan vælge at udskyde de varslede konflikter i to uger yderligere, hvis hun mener, der fortsat er håb om at indgå et forlig.