Overenskomst 2018

Fagbevægelsen har skabt en ny magtfuld spiller, spår eksperter

Det er fortsat de enkelte forbund, der forhandler overenskomster. Den nye hovedorganisation bliver dog en afgørende magtfaktor på den politiske scene.

Der er umiddelbart langt fra Finansforbundets medlem, der arbejder i Danske Bank, til medlemmet af 3F, der står ude på byggepladsen.

Alligevel skal de 1,5 millioner lønmodtagere, der står til at blive slået sammen i fusionen mellem LO og FTF, slå koldt vandt i blodet, mener flere eksperter. 

Den nye hovedorganisationen skal ikke forhandle overenskomster, og medlemskontingenterne stiger ikke. Begge er fortsat op til de enkelte forbund. 

Til gengæld har fusionen stor betydning for medlemmerne på den politiske bane, lyder det fra Peter James Stark, leder af public affairs i Ehrenberg Kommunikation

- Det er den politiske indflydelse, som denne organisation skal måles og vejes på. En del af argumenterne for fusionen har været, at erhvervsorganisationerne de seneste 15 år er blevet stærkere, mens Finansministeriets rolle er blevet langt større. 

- Arbejdsmarkedet forandrer sig meget hurtigt, og mange af medlemmerne i organisationen føler, at det sikkerhedsnet, de har været vant til, er blevet en smule udhulet. Derfor er der behov for, at lønmodtagerne også står stærkere politisk, siger han videre. 

Størrelse har betydning for politisk ståsted

Forslaget om en samlet hovedorganisation har været undervejs i fem år. Flere års uenigheder og interne debatter endte dog med fusion fredag, hvor blot 11 ud af 400 af LO's delegerede stemte nej. 

Helt så overbeviste var de ikke i FTF, hvor blot to tredjedele stemte for. Det var dog nok til at realisere fusionen og samle de i alt 1,5 millioner lønmodtagere under samme fane.

Nu ligger det store arbejde i at samle organisationen politisk, mener Rasmus Emborg, som er redaktionschef hos Børsen. 

- Det er en organisation, der nu kan bryste sig af sin volumen. Men den samme volumen kan også være det, der kan gøre, at den kan have svært ved at bevæge sig rundt, siger han og uddyber: 

- Der skal tages flere debatter internt i organisationen, og der skal tages flere kompromisser. Det siger sig selv, at det sætter grænser for, hvor skarpt man kan melde noget ud politisk. 

Kan stå stærkt under trepartsforhandlinger

At fusionen kan resultere i større og bedre ressourcer, er Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, enig i. Men det er vigtigt, at de samlede organisationer handler hurtigt. 

 - De må ikke tabe den mulighed, de nu har fået. Men de kan kun bruge indflydelsen, hvis de selv kommer med visioner og idéer til, hvordan samfundet kan forandres, siger Henning Jørgensen til Ritzau.

Han peger på, at det først og fremmest handler om at skabe en positiv fortælling og med det samme at blive en fast stemme i offentligheden. For eksempel ved trepartsforhandlinger, hvor arbejdsmarkedsorganisationerne netop skal forhandle med staten og erhvervslivet. 

 - Det er vejen frem for en lille, svag regering og en ny stærk fagbevægelse. De er henvist til hinanden, siger Henning Jørgensen til Ritzau. 

Finansforbundet kan skabe økonomiske problemer

En af de medlemsorganisationer, der er knap så begejstrede for sammenlægningen, er Finansforbundet, der hører under FTF. 

Finansforbundet har endnu ikke besluttet, om de ønsker at være en del af den nye hovedorganisation. Det har det frem til den 1. juni til at beslutte. 

Melder de sig ud, kan det dog have store økonomiske problemer for den nye, samlede organisation, lyder det fra Børsens Rasmus Emborg. 

- Det vil koste omkring syv millioner kroner i et i forvejen meget hårdt budget, der er lagt i den nye fusion, siger han og påpeger, at organisationen allerede har lagt op til, at omkostningerne i administrationen skal skæres med 30 procent, mens 15 procent af de medarbejdere, der i dag arbejder i LO og FTF skal afskediges. 

- Så hvis et forbund som Finansforbundet, der har flere end 50.000 medlemmer, vælger at melde sig ud, har vi en økonomisk presset hovedorganisation, der kan få meget svært ved at realisere sine planer. 

LO og FTF smelter sammen fra den 1. januar 2019.