Se kortet: Kommunerne er passive over for mange overgreb mod børn

16x9
, Foto: TV 2

Nye tal viser store forskelle på, hvor ofte kommunerne reagerer på underretninger om vold eller sexmisbrug. Red Barnet kalder tallene chokerende.

Når kommunerne får underretninger om voldelige eller seksuelle overgreb på børn, bliver der i 40 procent af tilfældene ikke iværksat en foranstaltning, der kan hjælpe barnet.

Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, der udarbejdet med baggrund i de registreringer, som landets kommuner har lavet på området.

Samtidigt afslører undersøgelsen, at nogle kommuner ifølge deres egne registreringer reagerer i langt de fleste tilfælde - mens andre reagerer i mindre end halvdelen af tilfældene.

Tallene kommer bag på Red Barnet, der havde forventet, at kommunerne generelt reagerede mere konsekvent.

- Det er beskæmmende, at der er så mange børn, der bliver udsat for det, vi vil kalde et kommunalt omsorgssvigt, siger Kuno Sørensen, der er psykolog hos Red Barnet.

- Jeg følte mig meget alene

Simona Tayanna er en af dem, der som barn oplevede på egen krop, hvordan det er at blive ignoreret af sin kommune. Hun blev som helt lille udsat for et langvarigt seksuelt misbrug, og hendes lærere i skolen havde mistanke om, at der var noget galt og sendte kommunen adskillige underretninger om hende.

Men uden der skete noget.

Simona Tayanna
Simona Tayanna Foto: TV 2

- Jeg følte mig meget alene og følte, at det var ligegyldigt, at jeg sagde noget til nogen om det. Jeg følte, at folk ikke troede på, hvad jeg sagde, når de ikke reagerede på det, fortæller Simona Tayanna i dag.

Der gik tre år, før kommunen lavede en foranstaltning og tildelte Simona Tayanna en fast kontaktperson i kommunen.

- Jeg har fået en rigtig god kontaktperson. Så der er jeg jo heldig i forhold til så mange andre, siger hun.

De grovere tilfælde

Danmarks Statistik har opgjort de underretninger om børn, som kommuner modtog i 2015 fra bekymrede lærere, pædagoger, naboer eller andre. Danmarks Statistik har koncentreret sig om de grovere tilfælde, hvor der har været mere end én underretning, og hvor mindst én af underretningerne har drejet sig om mistanke om voldelige eller seksuelle overgreb på barnet.

Af de 3260 børn i denne gruppe, er der i 40 procent af de registrerede tilfælde ikke iværksat en såkaldt "foranstaltning". En foranstaltning kan være alt fra anbringelse uden for hjemmet til en fast kontaktperson eller en samtale med en kommunal sagsbehandler.

En underretning er en henvendelse til kommunen, der indeholder en bekymring for et barns trivsel. Det betyder altså ikke nødvendigvis, at barnet været udsat for overgreb.

- Et voldsomt indgreb

Hos kommunerne vil man ikke automatisk kalde det et svigt, at 40 procent af de alvorligere indberetninger ikke giver anledning til en foranstaltning.

- Det er svært at vurdere, for en foranstaltning skal jo kun sættes i værk, hvis der er behov for det. Der må ikke være et eneste barn, der går tabt. Men der skal også kun laves foranstaltninger, hvis der er behov for det, for det er et voldsomt indgreb i børnenes liv, siger Joy Mogensen, der er formand for Socialudvalget i Kommunernes Landsforening (KL) – og socialdemokratisk borgmester i Roskilde.

Red Barnet siger dog, at kommunerne har pligt til at reagere langt oftere:

- Vi ser det her som utilstrækkeligt kommunalt arbejde. Når fagfolk skriver en underretning, fordi et barn har brug for hjælp på grund af mistanke om vold, seksuelle overgreb eller andre ting, så er det jo meningen, at kommunerne skal sætte ind og give en hjælpende støtte til det barn, siger Kuno Sørensen fra Red Barnet.

Store forskelle

Tallene fra Danmarks Statistik viser samtidig, at der er meget stor forskel på, hvor ofte de forskellige kommuner reagerer med foranstaltninger, når de får underretninger i den grove ende.

Nogle kommuner reagerer i otte ud af ti tilfælde, mens andre kommuner kun reagerer i tre ud af ti tilfælde. Og den store forskel kommer bag på Joy Mogensen fra KL:

- Det er tal, som vi skal diskutere mellem kommunerne og finde ud af, hvad der egentlig er det rigtige niveau. Så uanset hvor man bor henne i kommunerne, så ved man, at man får den hjælp, man har brug for, siger hun.

Det er første gang, Danmarks Statistik laver denne opgørelse, og opgørelsen tager ikke højde for tilfælde, hvor kommunerne har iværksat foranstaltninger uden at registrere dem.

Så tit reagerer din kommune med støtte efter grove underretninger