Samfund

Kvinde erkender indbrud i gravhøj - ville bygge en hule

Der er ikke forsvundet værdier fra gravhøjen i Hedensted, som Slots- og Kulturstyrelsen nu går i gang med at reparere.

En kvinde har nu meldt sig selv til Sydøstjyllands Politi og har tilstået, at hun sammen med sin søn begik indbrud i en gravhøj i Hedensted i weekenden. Kvinden har forklaret, at hun forsøgte at bygge en hule sammen med sin søn, og at hun ikke vidste, at der var tale om en gravhøj.

Det oplyser Slots- og Kulturstyrelsen. Her er arkæolog Lars Bjarke Christensen lettet over, at der ikke er forsvundet effekter fra gravhøjen, og at der ikke i dette tilfælde er tale om gravrøveri.

- Det er selvfølgelig en stor lettelse, at det ikke var gravrøvere, der havde været i gang med at udgrave gravhøjen, og der er tilsyneladende ikke fjernet effekter fra graven, siger Lars Bjarke Christensen.

Men han er også ærgerlig over indbruddet.

- Alligevel er det super ærgerligt, for jorden og konstruktionen af gravhøjen er blevet forstyrret. Det er lidt, som hvis man stod med et familiealbum med fotos og så rev side to og seks ud. Der ryger noget af historien, når man fjerner jord i en gravhøj, siger han.

I en Facebook-opdatering oplyser Slots- og Kulturstyrelsen desuden, at man nu vil gå i gang med at udbedre skaderne fra indbruddet, så gravhøjen ikke risikerer at synke sammen.

Der er 86.000 gravhøje i Danmark, men gravhøjen i Hedensted er en af dem, der ikke er udgravet. Det betyder, at arkæologerne i Slots- og Kulturstyrelsen ikke ved, hvad der gemmer sig i gravhøjen - som formentlig er en grav for en person, der har været betydningsfuld.

Derfor kan gravhøjen rumme vigtige og værdifulde effekter.

- Gravhøjen ved Hedensted er en velbevaret gravhøj fra oldtiden (cirka 1700 f.Kr. - 500 f.Kr.). Den er cirka 15-19 meter i diameter og over tre meter høj og dermed en ret betydelig gravhøj, oplyser Slots- og Kulturstyrelsen.

Ifølge styrelsen er der inden for de seneste år sket flere gravrøverier, hvor der er fjernet effekter fra danske gravhøje.

- Det er desværre ikke første gang, at en gravhøj er blevet udsat for indbrud. Også ved Grindsted i Sydjylland og i Vendsyssel har der været gravrøvere på spil de seneste to år, skrev Slots- og Kulturstyrelsen onsdag i et Facebook-opslag om indbruddet i Hedensted.