Samfund

Ældre vaskes med vådservietter, men det er ikke billigere end et bad

Ældreplejen sparer ikke penge ved at skifte brusebade ud med vådservietter. Det skriver DR P4 Bornholm.

DR P4 Bornholm er dykket ned i en omfattende hollandsk undersøgelse fra 2014, der viser, at der ikke er noget at spare for ældreplejen ved skifte det traditionelle bad ud med vask med vådservietter.

Tirsdag kunne man ellers læse om et spareforslag på Bornholm, der lød på netop at skifte hvert andet bad ud med den vandfri servietudgave.

Ved at klikke dig ind på artiklen herunder kan du læse om, da TV 2 udfordrede politikere til selv at gå syv dage uden et bad. 

I gennemsnit kommer de bornholmske ældre i ældreplejen nu i bad en gang om ugen, men med spareplanen vil de ældre altså nøjes med et bad hver 14. dag. En plan Bornholms Regionskommune forventer at spare 3,8 millioner kroner på at indføre.

Stort set de samme udgifter

I undersøgelsen indgår 500 plejekrævende ældre borgere på 22 forskellige plejehjem i Holland. Her sammenlignede man de to metoder over en periode på seks uger.

Der blev taget tid, hver gang ældre blev vasket – hvad end det var i et reelt bad eller en vask med vådservietter – og så udregnede man samtlige udgifter udover tiden såsom vand og vådservietter.

Økonomisk lød konklusionen, at udgifterne var stort set de samme uanset vaskemetode.

Undersøgelsen omfatter udelukkende plejekrævende, sengeliggende borgere, men mens man på Bornholm planlægger at sende regningen for vådservietterne til den pågældende borger, er udgiften til vådservietter medregnet i den hollandske undersøgelse.

Sparer syv minutter per 14. dag

I dag sørger ældreplejen gennemsnitligt for et brusebad en gang om ugen til de ældre borgere, der har brug for det, og det tager cirka 19 minutter per bad.

En vask med vådserviet tager 12 minutter per vask, og da Bornholms Regionskommune altså foreslår at skifte to bade om måneden ud med servietmetoden, forventer de at spare syv minutter per ældre borger hver 14. dag.

En tidsbesparelse, som forventes at indbringe 800.000 kroner om året.