Stor dansk undersøgelse viser, at hovedskader øger risikoen for demens

Stor dansk undersøgelse viser, at en alvorlig hovedskade øger risikoen for senere at få demens med 35 procent.

Mennesker, der slår hovedet alvorligt, har en markant større risiko for at udvikle demens senere i livet.

Det viser en stor undersøgelse af 2,8 millioner danskeres sygehistorie.

En alvorlig hovedskade øger risikoen med 35 procent, mens en mildere hovedskade som en hjernerystelse øger risikoen for demens med 17 procent, viser det videnskabelige studie, der netop er blevet offentliggjort i det medicinske tidsskrift ’The Lancet Psychiatry’.

- Når man slår hovedet kraftigt, kan hjernecellerne blive beskadiget, og det kan være årsagen til, at folk, der har haft en hovedskade, oftere får en demenssygdom, når de bliver ældre, siger Jakob Christensen, der er overlæge på Neurologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og en af forskerne bag det nye studie.

En vigtig pointe i studiet er, at antallet af hovedskader gennem livet har stor betydning:

- Risikoen stiger, hvis man slår hovedet flere gange, så det gælder om at begrænse det mest muligt, siger Jakob Christensen.

To eller tre hovedskader øger risikoen med 33 procent – mens en person, der har haft fem eller flere hovedskader, har hele 183 procent højere risiko for at udvikle demens senere i livet.

Afstemning

Har du haft hjernerystelse?

Danske sygehistorier

Det store studie har fulgt 2,8 millioner danskeres sygehistorie gennem 36 år. Takket være de omfattende danske patientregistre har forskerne haft oplysninger om danskere, der har søgt behandling for en hovedskade helt tilbage til 1977.

Disse oplysninger har man så sammenholdt med oplysninger om de danskere, der senere i livet - helt op til 2013 - har fået behandling for demens-symptomer på et hospital eller har fået demens-medicin fra danske apoteker.

Gentagne skader

Ifølge Nationalt Videncenter for Demens er der i dag cirka 87.000 danskere, der lider af demens.

På videncentret er neuropsykologisk fagkonsulent Kasper Jørgensen imponeret over det store, danske studie, men ikke overrasket over resultatet:

- Det bekræfter resultater, som man kender fra måske 30 andre studier, der peger i samme retning. Det særlige ved dette studie er for det første, at det er så stort, og for det andet, at det er dansk, siger Kasper Jørgensen.

- Det mest markante er, hvordan gentagne hovedskader øger risikoen. Vi ved jo fra mere specialiserede studier, at særligt udsatte grupper som professionelle boksere og amerikanske fodboldspillere og en faggruppe som professionelle soldater har en øget risiko for at udvikle demens. Men man skal ikke blive paranoid. Langt de fleste mennesker slår jo hovedet på et eller andet tidspunkt. Men hvis man allerede har fået en eller flere hovedskader, så skal man være forsigtig, siger Kasper Jørgensen.