Sådan forholder fire sportsgrene sig til hovedskader

16x9
En AGF-spiller er kommet til skade. (arkivfoto) Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Hovedskader, og den dermed forbundne risiko for at udvikle demens, tages alvorligt i en række sportsgrene. Men det må ikke skræmme os, siger ekspert.

- Man må endelig ikke nå til den konklusion, at man skal lade være med at dyrke sport, fordi det er farligt.

Det siger en førende dansk idrætsforsker om en ny dansk undersøgelse, der påviser en sammenhæng mellem hovedskader og risikoen for at udvikle demens senere i livet.

Mennesker, der får en alvorlig hovedskade i løbet af deres liv, har 35 procent større risiko for at udvikle demens. Andre, der har oplevet en mildere hovedskade, har 17 procent større risiko for demens. For personer, der gennem livet har oplevet flere hovedskader, øges risikoen betydeligt.

Disse sportsgrene har problemer med hovedskader

Professor Jan Hartvigsen fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet advarer dog sportsfolk mod at lade sig skræmme.

- Det er en vældig god undersøgelse, og så er den endda fra Danmark. Men man skal være forsigtig med at drage for voldsomme konklusioner. I de store sportsgrene herhjemme som fodbold og håndbold er det relativt ualmindeligt med hjernerystelser, og i særdeleshed hjernerystelser med langtidssymptomer. Langt de fleste er milde hjernerystelser, som ikke bliver behandlet, og derfor ikke er omfattet af denne undersøgelse, siger Jan Hartvigsen.

Fodbold, håndbold og ridning

For et år siden nedsatte Danmarks Idrætsforbund (DIF) en ekspertgruppe, der skal se på hovedskaderne i dansk idræt.

Ifølge administrerende direktør i DIF, Morten Mølholm, viser opgørelser, at danske fodboldspillere, håndboldspillere og ryttere bliver ramt af cirka 800 hovedskader hvert år, heraf 400 i ridning, 300 i fodbold og 100 i håndbold.

Hvis man skal pege på en ting, som alle kan gøre for at beskytte sig, så er det at køre med cykelhjelm

Professor Jan Hartvigsen, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet

- Vi ser alvorligt på det. Der er forholdsvis mange hjernerystelser i især håndbold, fodbold og ridning, sagde Morten Mølholm dengang til TV 2.

Cykelhjelm er det vigtigste

Men ifølge professor Jan Hartvigsen er der ikke så meget, man kan gøre mod hovedskader og hjernerystelser:

- Hvis man skal pege på en ting, som alle kan gøre for at beskytte sig, så er det at køre med cykelhjelm, både når man cykler som transport, og når man cykler som sport. Der kan man mindske risikoen for nogle alvorlige slag mod hovedet. På et tidspunkt blev der også eksperimenteret med hjelme i håndbold. Men der er ingen belæg for, at de virker. Der er ikke noget, der tyder på, at det mindsker kraften på hjernen, siger han.

- Noget andet, man har indført, er, at børn under 11 år ikke længere træner hovedstød i fodbold. Det er et forsigtighedsprincip, der virker meget fornuftigt. For der er noget, der tyder på – også i den aktuelle undersøgelse – at jo yngre man er, jo større er risikoen senere, siger Jan Hartvigsen.