Samfund

Gravhøj plyndret, men ingen ved, hvad der gemte sig i den

Det er meldt til politiet, og det formodes, at gravhøjen er blevet plyndret.

Det er bestemt ikke første gang, at danske gravhøje rammes af indbrud.

Og nu er det sket igen.

Ukendte gerningsmænd har for tre dage siden begået indbrud i en gravhøj i Hedensted, og det formodes, at indbruddet er sket for at plyndre gravhøjen. 

- Der er 86.000 gravhøje i Danmark, og gravhøjen i Hedensted er ikke udgravet. Det er en vigtig gravhøj, men ikke en af dem, hvor det er blevet vurderet, at den skulle udgraves. Så vi ved ikke, hvad der er i gravhøjen, hvor en betydningsfuld mand formentlig er begravet. Men vi formoder, at gravhøjen er blevet plyndret, siger Steffen Ejstrup, presserådgiver i Slots- og Kulturstyrelsen til TV 2.

Styrelsen oplyser, at man har meldt indbruddet til politiet.

- Gennem et lille mandehul i gravhøjens overflade er højen blevet udgravet, og skaderne er ret betydelige. Sagen er meldt til politiet, skriver Slots- og Kulturstyrelsen.

Flere indbrud

Det formodes, at gravrøverne har fået et udbytte af indbruddet.

- Gravhøjen ved Hedensted er en velbevaret gravhøj fra oldtiden (cirka 1700 f.Kr. - 500 f.Kr.). Den er cirka 15-19 meter i diameter og over tre meter høj og dermed en ret betydelig gravhøj. Da gravhøjen ikke tidligere har været udgravet, er det sandsynligt, at gravrøverne har fået fingrene i nogle af de gravgaver, som den døde fik med sig i graven, skriver Styrelsen.

Ifølge styrelsen er der indenfor de seneste år sket flere gravrøverier.

- Det er desværre ikke første gang, at en gravhøj er blevet udsat for indbrud. Også ved Grindsted i Sydjylland og i Vendsyssel har der været gravrøvere på spil de seneste to år, skriver styrelsen.