Samfund

Tjek om du er ramt af den store Facebook-læk med ét enkelt klik

Et døgn forsinket giver Facebook nu svar på, om dine oplysninger er delt med omstridt analysefirma. Dado Ruvic / Ritzau Scanpix

Facebook har lanceret nyt værktøj, som hurtigt giver dig svar på, om dine oplysninger er blevet delt - og i så fald hvilke.

Har du stadig ikke modtaget en meddelelse fra Facebook, der fortæller dig, om dine oplysninger er blevet lækket til analysebureauet Cambridge Analytica?

Så er du ikke den eneste.

Facebook havde ellers annonceret, at de ville begynde at sende beskeder ud til alle brugere mandag, men det skete aldrig. Tirsdag eftermiddag forlyder det på de sociale medier, at Facebook endelig er begyndt at sende meddelelserne ud. Det har TV 2 dog endnu ikke kunnet bekræfte.

Men du behøver faktisk ikke vente længere. For Facebook har tirsdag lanceret et værktøj, som med et enkelt klik giver dig svar på, om du er blandt de ramte.

Hvis du er logget ind på Facebook, skal du blot klikke dig ind på denne side, og så får du straks svar på spørgsmålet.

Brugere får at vide, hvad der er blevet delt

Langt de fleste af Facebooks 2,2 milliarder brugere vil blive mødt af følgende besked:

- Baseret på de oplysninger vi har tilgængelige, har hverken du eller dine venner logget på 'This Is Your Digital Life'.

- Derfor ser det ikke ud til, at dine Facebook-oplysninger blev delt med Cambridge Analytica af 'This Is Your Digital Life'.

På Facebooks Help-side kan du få svar på, om du er blandt de berørte. Sådan ser svaret ud, når dine data ikke er delt med Cambridge Analytica.

Facebook har tidligere oplyst, at omkring 87 millioner brugere – herunder 41.820 danskere – vil få besked om, at deres data kan være blevet lækket til analyseselskabet.

Disse personer vil blive mødt af en anden besked, når de klikker sig ind på den nye Facebook-funktion.

Herunder kan du se ordlyden, hvor en dansk bruger får beskeden om, at de ikke selv har logget på 'This Is Your Digital Life', men at en af deres Facebook-venner har, og at nogle af danskerens oplysninger derfor formentlig er blevet delt med Cambridge Analytica.

Brugeren får at vide, at vedkommende har fået delt oplysninger om "offentlig profil, synes godt om for side, fødselsdag og nuværende by".

Sådan ser resultatet ud, hvis dine oplysninger formodes at være blevet delt med Cambridge Analytica.

Er du en af de danskere, som får at vide, at du er berørt af datalækket, så vil TV 2 gerne høre fra dig. Skriv til journalist Mikkel Secher på mifs@tv2.dk.

Syv danskere har brugt applikationen

Datalækket er sket i forbindelse med, at Facebook-brugere har benyttet applikationen 'This Is Your Digital Life' tilbage i 2014. Herved har brugerne givet adgang til ikke bare deres egne Facebook-data, men også til alle deres venners data, herunder oplysninger, som ikke var tænkt at skulle gøres offentlige.

Oplysningerne, som 'This Is Your Digital Life' fik adgang til, blev efterfølgende videregivet til Cambridge Analytica.

I sidste uge blev det offentliggjort, at kun syv danske Facebook-brugere har benyttet applikationen. Men antallet af danskere, der ufrivilligt kan have fået deres data delt med selskabet, når altså op på 41.820, når man tæller deres Facebook-venner med.

Langt de fleste af de berørte brugere – omkring 70 millioner – er amerikanere, og angiveligt har Cambridge Analytica brugt de mange data til blandt andet at påvirke vælgere op til det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Zuckerberg skal vidne om datalæk

Ifølge Trine-Maria Kristensen, digital rådgiver og ekspert i sociale medier, er der dog ikke umiddelbart grund til bekymring for de knap 42.000 danskere.

Der har ikke været nogen forlydener om, at Cambridge Analytica har arbejdet for danske politiske interesser, og derfor er danskerne næppe blevet udsat for manipulation, som det eksempelvis var tilfældet med det amerikanske valg.

- Man er indgået som en statistisk brik i et puslespil, men sandsynligheden for at man selv har været mål for kampagner er forsvindende lille, siger hun.

Facebook-stifter Mark Zuckerberg har ad flere omgange været ude at undskylde offentligt for Facebooks manglende kontrol med brugernes data. Tirsdag aften dansk tid skal han vidne ved en høring i Senatet, hvor han skal redegøre for sagen om Cambridge Analyticas misbrug af Facebook-oplysninger.