Spareforslag på Bornholm: Skift badet ud med vådservietter og spar syv minutter

Bornholms Regionskommune skal spare på ældreområdet - og det kan ske ved kun at bade de ældre hver 14. dag og så bruge vådservietter for resten.

80-årige Fritz Sandberg er lam i den ene side af kroppen og helt afhængig af hjælp.

Han er en af de bornholmske ældre, der bliver ramt, hvis et nyt sparekatalog fra kommunen bliver til virkelighed.

Bornholms Regionskommune skal spare 10 millioner kroner på ældreplejen, og det kan komme til at betyde mærkbare ændringer for de ældre.

I dag kommer de i gennemsnit i bad en gang om ugen. Det kan blive ændret til en gang hver 14. dag. Og rengøringen i hjemmet kan blive ændret til hver tredje uge.

For Fritz Sandberg er baderationen to gange om ugen af to og et halvt minut, og det er slet ikke nok, føler han:

- Det er kun tiden, det handler om. Og det kan ikke være rigtigt. De bløde hænder i døgnplejen er forsvundet. Jeg har jo været vant til at gå i bad hver dag. Men det kan jeg godt se, at jeg kan skyde en hvid pil efter. For det er der ikke tid til, siger Fritz Sandberg.

"Ulækkert"

Siden 2009 er der på landsplan sket et fald på 20 procent i hjemmehjælpstimer til ældre over 65. Men ifølge Ældre Sagen er disse forslag til besparelser noget af det værste, de har set:

- Jeg synes, at de fortjener en daglig levevis, der ligner det, vi andre får. Hvis du og jeg skulle nøjes med et bad hver anden uge, så tror jeg, vi ville synes, at det var decideret ulækkert, siger Michael Teit Nielsen, der er vicedirektør i Ældre Sagen.

Sparer syv minutter

Spareøvelsen på Bornholm handler om at spare minutter på ældreplejen. Ifølge sparekataloget fra de bornholmske embedsmænd ser regnestykket således ud:

I dag sørger hjemmehjælpen for et brusebad en gang om ugen. Det tager cirka 19 minutter.

Hvis man halverer brusebadene til en gang hver 14. dag, så skal den ældre i stedet for brusebadet vaskes med en vådserviet to gange om måneden. Det tager 12 minutter per gang. Man sparer altså syv minutter per ældre borger hver 14. dag.

Og det giver en årlig besparelse på 800.000 kroner.

I bemærkningerne til forslaget, der nu er sendt i høring hos alle parter på Bornholm, står der dog, at "den nedsatte hyppighed vil have betydning for borgerens oplevelse af velvære".

"Vi ser på alle forslag"

Politikerne på Bornholm understreger dog, at man ikke har taget stilling til besparelserne endnu, men har valgt at sende alle embedsmændenes forslag i høring.

- Vi har ikke taget stilling til forslagene. Vi har netop valgt at sende hele dette katalog til høring, og så får vi kommentarer. Det har jeg meget brug for, siger Bjarne Kirkegaard, der er formand for Sundhedsudvalget i Bornholms Regionskommune.

Uanset hvad det ender med, så er 80-årige Fritz Sandberg helt sikker på, at han ikke får det, som han gerne vil have det:

- Jeg ville jo gerne have et bad fire gange om ugen. Men det er der ikke tid til, siger han.