Samfund

Konfirmationen blev vendepunktet – nu har Mike fra tv-dokumentar fået sin far tilbage

Mike Knudsen har aldrig tvivlet på båndet til sin far, selvom faren kom i fængsel, da Mike var 10 år gammel.

- Jeg elsker dig rigtig meget, Mike, og jeg er super stolt af dig.

Ordene kommer fra en far, der har rejst sig for at tale for sin søn, dagens midtpunkt - en konfirmand, der sidder ved bordet på den overdækkede terrasse i den lilla skjorte og de hullede jeans, far og søn sammen har købt til den store dag. Og Mike smiler. 

- Selvom det ikke var en lang tale, og det overhovedet ikke var en god tale, så bare det, at han gjorde det, det er det, der betyder noget, forklarer Mike Knudsen, der medvirker i dokumentarprogrammet ’Mit livs konfirmation’, der blev vist på TV 2 tirsdag.  

Hvor andre konfirmander måske jubler over pengebeløb eller de nyeste sneakers, var det anderledes for Mike. For ham var dagens største gave, at hans far var med til hans konfirmation. 

Far skulle ikke have været med

For det var ikke en selvfølge, at Mads Rasmussen overhovedet kunne være til stede ved sin søns konfirmation. Han havde siddet i fængsel i mere end fire år - og skulle have siddet der i syv.

Han afsonede en dom for medvirken i forsøg på at købe 10 kilo amfetamin, og politiet havde forberedt Mike Knudsen på, at hans far måske ikke nåede ud til den store dag. 

Men i december – fire måneder før den 23. april 2017 – blev Mads Rasmussen løsladt for god opførsel. Og det blev et vendepunkt i forholdet mellem far og søn.

Modsat de fire fødselsdage, der var gået, mens faren sad i fængsel, og de boksekampe og familiearrangementer i skolen, hvor Mike havde manglet ham, skulle den 14-årige dreng ikke savne sin far på sin konfirmationsdag.  

- Det eneste, jeg krævede af ham, var bare, at han var der. At han så mig sige ja og støttede mig, så godt han kunne. Som en mental støtte til mig. Og det gjorde han, siger Mike Knudsen.

Lidt, men godt. Mads Rasmussen rejste sig og holdt en tale til sin søn på hans konfirmationsdag. Video: Rasmus Woo & Nanna Jakobsgaard Nielsen

Et mere normalt forhold

Der er nu gået et år siden konfirmationen, og i dag bruger Mike og hans far meget mere tid sammen, end de har kunnet, mens Mads Rasmussen sad i fængsel.

Faren har sammen med sin kone købt et nyt hus, som Mike gerne hjælper med at renovere. Derudover står de ofte i garagen sammen og arbejder på Mikes scooter, mens de også kan vende sønnens kæresteproblemer og skoledagen, der er gået.  

Man vil jo altid gerne have, at ens far kan være der for én

Mike Knudsen, 15 år

- Det er som at snakke med sine kammerater. Det er min far nemlig god til. Nogle gange at kunne være min kammerat og nogle gange min far. Det er den kvalitet ved min far, som jeg elsker allermest, fortæller Mike Knudsen.

Han bor hos sin mor i hverdagen, men kan sagtens køre de to kilometer over til sin far i Brobyværk på Fyn, hvis han har lyst til at sove hos ham.

- Man vil jo altid gerne have, at ens far kan være der for én. Vide at man kan tage over til ham, når man har lyst, og at han er der, når man har brug for at snakke med ham, fortsætter Mike.

Mike Knudsen har én scooter, som han kører på, og yderligere tre, som ham og hans far arbejder på sammen.

Og Mads Rasmussen er enig. Han er glad for, at sønnen er så god til at komme forbi og sove hos ham – også i hverdagene.

- Jeg nyder virkelig at have ham hos mig. Det betyder alt for mig, siger faren. 

Så ikke sin far i fem måneder

Det er en hel anden verden, end den Mike Knudsen og Mads Rasmussen levede i, da tiden i fængslet var værst.

I de første fire måneder af farens fængsling, vidste Mike ingenting om det. Han fik at vide, at hans far arbejdede så meget, at de ikke kunne ses. Men en dag hvor Mike - midt i bilvasken med sin mor – insisterede på at ville hjem til sin far, fik han beskeden: Far sad i fængsel. 

Der er stadig ting, vi skal arbejde på, og det vil der jo nok være, når man har været væk i så lang tid, som jeg har

Mads Rasmussen, far til Mike Knudsen

Herfra gik der endnu en måned, før han fik ham at se. Besøgstilladelsen skulle falde på plads. Og ville Mike tale med ham, måtte han vente på telefontiden eller sende ham et brev.

I begyndelsen var besøgene få, overvågede af en betjent og varede kun en time. Med tiden blev Mads Rasmussen overflyttet til et åbent fængsel, og det gjorde besøgstiden mere lempelig.

Til sidst kunne Mads Rasmussen tage hjem hver anden weekend for at tilbringe tid med sin familie. Men der skulle altid siges farvel igen.

- Det var super hårdt, at man skulle sige farvel, indtil vi kunne ses næste gang. Og Mike var så lille. Selvfølgelig forstod han noget, men han forstod det ikke helt alligevel. At far altså ikke bare lige kunne komme med hjem eller tage på en legeplads eller i et legeland. Det havde han svært ved, siger Mads Rasmussen.

- Der er stadig ting, vi skal arbejde på

Og tiden, hvor Mads Rasmussen var fængslet, har sat sine spor.

- Min far har ikke set mig vokse op, lyder det fra den i dag 15-årige Mike Knudsen.

For selvom Mads Rasmussen i dag er der til at rykke ud, hvis Mikes scooter går død på landevejen, kan sønnen blive ked af det, hvis faren ikke har tid til at se ham i en hverdag, der ud over Mike også tæller arbejdet som tømrer, en husrenovering og to yngre søskende at tage sig af.

- Der er stadig ting, vi skal arbejde på, og det vil der jo nok være, når man har været væk i så lang tid, som jeg har, siger Mads Rasmussen og påpeger, at han ”forlod en dreng på 10 år og kom ud til en teenager”.

- Førhen var det bare mig og ham, og det er det jo bare ikke mere. Nu er der nogle andre, der også skal tages hensyn til, og jeg tror godt, han kan føle sig lidt svigtet, hvis jeg siger nej, for det gjorde jeg aldrig førhen. Det er både mig og ham, der skal lære nogle ting om det, siger Mads Rasmussen. 

Har aldrig tvivlet på båndet til sin far

Og ja, der er altid ting, der kan blive bedre, understreger Mike Knudsen. Men til trods for at Mads Rasmussen ikke har set sin søn vokse op, har Mike aldrig tvivlet på, at han og faren nok skulle finde hinanden igen. 

- Min far og mig har altid haft et stærkt bånd. Vi ligner hinanden, og jeg kan godt mærke, at vi har det samme mindset, og det har fået mig til at tro på, at vi nok skulle kunne bonde igen. Jeg har ikke vidst, hvornår det ville ske, men jeg har altid vidst, at det nok skulle komme, siger han.

Mike Knudsen mener derudover også, at der faktisk er kommet gode ting ud af, at hans far har været i fængsel.

- Han er blevet mere fornuftig, og så har han fået åbnet øjnene mere op for, at han skal være positiv og bruge tid sammen med familien, fordi han tabte så meget tid.