Samfund

LO: Arbejdsgiverne skal stilles ansvarlige for sexchikane

LO ønsker, at arbejdsgiveren skal hæfte for chikane blandt de ansatte, men Dansk Arbejdsgiverforening er uenig.

I kølvandet på #MeToo-bevægelsen og utallige beretninger om sexchikane er der mandag inviteret til høring om emnet.

Her præsenterer fagforbundet LO, Landsorganisationen i Danmark, et nyt forslag, der skal få arbejdsgiverne til at hæfte for chikane og betale erstatning, hvis en ansat udsættes for sexchikane.

Det er minister for ligestilling Karen Ellemann og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, der står bag invitationen. Her lyder det, at alle i Danmark skal kunne gå trygt på arbejde uden at bekymre sig om at blive udsat for seksuel chikane.

Ønsker forebyggende indsatser

Næstformand for LO Nanna Højlund deltager i dagens høring og fortæller til TV 2, at de ønsker at indføre forskellige forebyggende indsatser mod sexchikane.

I forslaget lyder det, at arbejdsgiveren bærer ansvaret, hvis ikke det kan dokumenteres, at der er tænkt over problemet, og at der tages ansvar. Det sker ifølge Nanna Højlund blandt andet ved at opstille en klar personalepolitik.

- Medarbejderne har helt sikkert også et ansvar, men det hele starter med, at man som arbejdsplads sætter en ramme for, hvordan man gør tingene, siger Nanna Højlund.

Forslaget får opbakning fra Annette Borchorst, som er professor i statskundskab og medforfatter af bogen 'Seksuel chikane på arbejdspladsen'. I bogen anbefaler hun, at arbejdsgiverne stilles mere til ansvar.

- Det handler ikke om at få flere sager frem, men om at forebygge og undgå dem, siger hun og fortsætter:

- Man skal have en klar politik om nultolerance.

Forslaget møder kritik

Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør hos Dansk Arbejdsgiverforening, er kritisk overfor LO's forslag.

Hun mener ikke, at arbejdsgiveren skal kunne stilles ansvarlig for, hvad de ansatte gør.

- Arbejdsgiverne er ansvarlige for, hvad de selv gør, og hvad deres ledelse gør - og så er de ansvarlige for at skabe et miljø, hvor det ikke foregår. Men at gøre arbejdsgiverne ansvarlige på så konkret en måde, som LO foreslår, er meget kompliceret, siger hun.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening stejler de blandt andet over, at man vil vende bevisbyrden.

- Det er et brud med den måde, bevisbyrdereglerne normalt er på. Sexchikane er jo i forvejen ulovligt, og derfor er der et supergodt udgangspunkt, siger hun.

#MeToo-mosaikken lanceres

Dagen for høringen er også dagen, hvor hjemmesiden dkmetoo.dk lanceres.

Her møder man en mosaik af 100 skuespillere, der hver genfortæller en #MeToo-beretning fra kvinder og mænd, som har oplevet chikane.

Formålet er ifølge Meta Foldager, som står bag produktionen af mosaikken, at belyse og skabe forståelse for, at #MeToo-krænkelser sker i alle brancher og overalt i samfundet.

Hun fortæller til TV 2, at mange er historierne er fra sager, som har kørt i retten, og hvor der er faldet dom.

- Mange af fortællingerne har jeg modtaget face to face. Det er markant, hvordan historierne ligner hinanden, og hvordan der danner sig et mønster, siger hun.