Samfund

Folkeskole indfører mødepligt i læseferien

9. klasses-elever forbereder sig bedre til eksamen, hvis de mødes på skolen, mener folkeskole i Kolding. Hvad mener du?

En folkeskole i Kolding vil have eleverne til at gå i skole i deres læseferie.

Skolen frygter, at de store elever ikke får forberedt sig ordentligt til deres 9. klasses-eksamen, når de sidder derhjemme og selv skal organisere deres eksamenslæsning.

- Det er ganske enkelt for at klæde eleverne endnu bedre på til deres eksamen. Så de ikke behøver at være helt så nervøse før deres eksamen, som for mange af dem er en helt ny situation, siger viceskoleleder Ebbe Weng fra Sdr. Vang Skole i Kolding til TV 2.

Skolen indfører obligatorisk eksamensforberedelse hver formiddag på alle de dage i elevernes læseferie, hvor der ikke er eksamen. Det vil dreje sig om 8-10 dage ud af læseferiens i alt 16-17 dage, skriver JydskeVestkysten i dag.

På de skemalagte formiddage vil der være en faglærer fra det fag, som eleverne skal til eksamen i næste gang, som eleverne kan spørge til råds.

- Vi har oplevet, at nogle elever er rigtig gode til at disponere deres tid, mens andre ikke får struktureret deres eksamenslæsning derhjemme, siger Ebbe Weng.

En læreproces

De danske skoleelevers organisation er imidlertid kritisk overfor idéen om mødepligt på skolen i læseferien.

- Hvis eleverne synes, det er en god idé, så skal der være mulighed for det. Men vi er imod, at skolens ledelse skal pålægge eleverne det, siger Jakob Bonde, der er formand for Danske Skoleelever.

(Artiklen fortsætter under afstemningen.)

Afstemning

Er det en god ide, at 9. klasses eleverne skal tilbringe en del af læseferien før eksamen på skolen?

Han mener, at selve den proces at læse til eksamen derhjemme på egen hånd er en vigtig læreproces:

- Man har et ansvar for selv at disponere sin tid, og det er der meget læring i. Rigtig mange af eleverne skal videre på en ungdomsuddannelse, hvor de skal gøre det igen og igen. Så kan de lige så godt prøve det i 9. klasse. Én ting er at skulle møde hver dag klokken otte og modtage undervisning fra 8 til 15. Det er noget andet, når man selv skal stå for at tilrettelægge sin læsning. Der lærer man noget om ansvarlighed og selvstændighed, siger Jakob Bonde.

Elevernes ansvar

På Sdr. Vang Skole erkender viceskoleleder Ebbe Weng, at der "bliver taget lidt af ansvaret" fra eleverne, når de skal møde op på skolen.

- Men det ændrer ikke på, at ansvaret stadig ligger hos eleverne. Vi går ikke ind og underviser og dikterer i læseferien. Vi stiller en faglærer til rådighed, men det er eleverne selv, der skal spørge om råd på de områder, hvor de har problemer, siger han.

Idéen på Sdr. Vang Skole er opstået, efter andre skoler i området prøvede det sidste år med gode resultater.