Danskere berørt af Facebook-læk kan intet stille op – men derfor bør du ikke være ligeglad
Du bør nøje gennemgå listen over, hvilke apps og hjemmesider du deler dine Facebook-data med, lyder det fra to eksperter.
Facebook-brugere verden over kan nu tjekke, om deres data kan være blevet lækket til analysebureauet Cambridge Analytica.
Det kan være tilfældet for knap 42.000 danske brugere, som kan have fået delt deres oplysninger uden deres vidende.
Og det er ikke småting, der bliver delt via vores Facebook-data, forklarer Trine-Maria Kristensen, der er digital rådgiver og ekspert i sociale medier.
- De får faktisk alt at vide. De får at vide, hvor du bor henne. De får at vide, om du er i et forhold. De får at vide, hvad din arbejdsplads er. De får billeder, videoer, indtjekninger og begivenheder. Det er utrolige mængder af data om dig, som de her apps kan hente, forklarer hun.
Men selvom millioner af brugere har fået deres Facebook-oplysninger delt, er der ikke meget, de kan stille op.
- Det, du kan gøre, er fremadrettet at sikre dig imod, at apps ikke kan hente nye data om dig. Men den historiske data, som du har afgivet, får du meget svært ved at gøre noget ved, siger Trine-Maria Kristensen.
Tjek, hvilke apps du deler data med
I tilfældet med Cambridge Analytica har analyseselskabet som tredjepart fået adgang til millioner af brugeres data og misbrugt dem til blandt andet at påvirke det amerikanske præsidentvalg i 2016.
Men mange brugere har selv givet andre hjemmesider og apps adgang til deres Facebook-oplysninger uden måske at tænke nærmere over det.
I lyset af skandalesagen har Facebook derfor valgt at oprette et nyt værktøj, der gør det muligt for dig at tjekke, om dine oplysninger er blevet delt. Du kan læse mere om det her, eller klikke dig direkte ind på værktøjet her, hvis du er logget ind på Facebook.
- Jeg tror, der er en hel masse mennesker rundt om i verden, der vågner op og måske bliver lidt mere bevidste om, hvad det er, de faktisk giver af data til andre, og hvad den bliver brugt til, siger Jacob Holst Mouritzen, der er chef for sociale medier i virksomheden Mindshare.
Ligesom Trine-Maria Kristensen mener han dog ikke, der er meget at gøre, hvis man får beskeden om, at man er blandt de brugere, hvis data allerede er blevet delt med Cambridge Analytica.
- Sket er sket, og der er lukket ned for det nu. Men du kan begynde at være lidt mere kritisk, i forhold til hvad du giver tilladelser til i fremtiden. Du kan gennemgå den her liste og se, om der er nogen, du ikke stoler på længere, siger Jacob Holst Mouritzen.
Data misbrugt til manipulation
Cambridge Analytica har benyttet en algoritme, der på baggrund af brugernes oplysninger på Facebook har lavet en personlighedsprofil, som har gjort det muligt at målrette reklamer og valgannoncer, der kan påvirke lige netop dig.
Selvom der nu er lukket for den pågældende app, der delte oplysninger med analyseselskabet, skal vi huske, at andre apps på lignende vis indhenter oplysninger.
- Selvom vi alle sammen har det sådan, at ”jeg kan ikke manipuleres”, og ”mig kan de ikke ramme, for jeg er meget kritisk”, så er det vigtigt, at vi tænker over, at de måske ved mere om os, end vi selv gør, forklarer Trine-Maria Kristensen.
Og selvom alle brugere nu bliver gjort opmærksomme på, hvem de deler deres data med, er der stadig én stor ubekendt.
- Det er slemt, fordi vi faktisk ikke rigtigt ved, hvordan de her data bliver brugt. Vi ved, at noget af det virker i forhold til at påvirke humør eller overbevisninger. Men vi ved ikke rigtigt, hvad det er, eller hvad vi som forbrugere er blevet udsat for, siger Trine-Maria Kristensen.
Det er dette, du bør have i baghovedet, når du løber listen over, hvilke hjemmesider og apps du fremover deler dine informationer med, igennem.
Facebook vil stramme op
Den seneste tids fokus på dataudveksling og videregivelse af personlige oplysninger har fået mange til at slette deres Facebook-profiler - eller i hvert fald til at overveje det.
Men ifølge Jacob Holst Mouritzen giver det ikke den store mening at gøre det netop nu.
- Det ville være lidt underligt, for det virker faktisk, som om at de strammer op, og jeg ved ikke, hvor man skulle gå hen på internettet, hvor der ikke sker det samme. Alle steder vi færdes, er der en eller anden form for dataudveksling, så længe der er annoncer, forklarer han.
På baggrund af sagen om Cambridge Analytica har Facebook indført en række nye initiativer for at imødekomme kritikken af, at de ikke gør nok for at beskytte brugernes data.
Blandt andet har Facebook sagt, at de fremadrettet vil lukke for, at en app kan hente data om dig, hvis du ikke har brugt den i tre måneder.
Er du en af de danskere, som har fået at vide, at du er berørt af datalækket, så vil TV 2 gerne høre fra dig. Skriv til journalist Mikkel Secher på mifs@tv2.dk.