Samfund

Charlotte Rachlin har haft mange au pair-piger: Noget pjat at afskaffe det

Charlotte Rachlin har haft mange au pair i hjemmet, og hun mener ikke, modstanderne har sat sig ordentligt ind i au pair pigernes vilkår.

-  Jeg synes, det er noget pjat. 

Sådan reagerer fitnessinstruktør Charlotte Rachlin på, at SF og Dansk Folkeparti nu vil fremlægge et lovforslag om, at det skal det være slut med au pair-ordningen, som vi kender den.

Argumentationen er, at ordningen ikke længere fungerer efter hensigten. Den er blot er et påskud for at hente billig arbejdskraft til landet frem for den oprindelige tanke om en form for kulturel udveksling over en tidsbegrænset periode.

- Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvorfor de er kommet frem til, at de vil lave et lovforslag. De må jo have nogle statistikker over, hvor mange piger der bliver misbrugt. Det virker som om, at de bare vil blive lidt populære på det, fordi der har været debatter om, hvor synd det er for au pair, siger Charlotte Rachlin til TV 2. 

Sammen med sin mand Dan Rachlin har hun i mange år haft au pair i hjemmet, og hun ser ikke nogen grund til at sætte en stopper for ordningen.

Sidste år medvirkede parret i TV 2s dokumentarserie 'Sandheden om vores au pair'. Her kunne seerne følge tre familier med filippinske au pair-piger og kvinderne i familien, der tog med pigerne tilbage til Filippinerne.

Der er strammet rigtig meget op

Charlotte Rachlin tror ikke, folk har sat sig ordentligt ind i au pair-pigernes vilkår. 

- Da vi startede med at have au pair, var der intet sikkerhedsnet, ingen forsikringer og ingen regler for dem. Men med tiden er det blevet strammet rigtig meget, hvilket jeg kun synes er rigtig godt. Inden de kommer til landet, skal vi betale for forsikring og danskundervisning. Vi skal sikre, at pigernes vilkår er gode. De får fem ugers ferie, ligesom en ganske almindelig funktionær også får i Danmark, påpeger Charlotte Rachlin.

- Der er sket mange ting. Jeg har ikke set nogle statistikker på, hvorfor det her lovforslag skal i sættes igang. For jeg tror ikke, at der er så mange misbrugte piger, som de slår på.

Hundredvis af tidligere au pairer lever under jorden

Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti påpeger, at folk, der lever illegalt i Danmark, jo netop er kendetegnet ved ikke at være registeret. 

- Der er ikke styr på det. Men i forhold til mange af de lægeklinikker, der behandler illegale, kommer mange kvinder fra asiatiske lande, siger folketingspolitikeren.

Tidligere har Jyllands-Posten beskrevet, at Røde Kors' to sundhedsklinikker for illegale migranter alene i 2016 i alt havde 545 henvendelser fra kvindelige, asiatiske patienter.

Ifølge den seneste årsrapport var der primært tale om tidligere au pairer, skriver Jyllands-Posten.

Det på trods af at danske værtsfamilier ifølge loven har pligt til at købe en hjemrejse til au pairen, når opholdet ophører. Herefter skal vedkommende rejse hjem i løbet af tre uger.

Men der er ifølge Jyllands-Posten ingen myndigheder, som beder om dokumentation for, at det sker.