Sådan taler du med dit barn om seksuelle krænkelser

Du skal være åben og tale med dit barn om privatliv på for eksempel sociale medier.

Hvad er 'sextorsion'?

Sextorsion er, når uvedkommende får adgang til private billeder eller videoer med seksuelt indhold og bruger det til at afpresse offeret.

Gerningsmanden truer med at lægge det ud på nettet eller sende det til venner, familie og kollegaer, hvis ikke offeret betaler penge eller sender flere billeder. I de værste tilfælde kan offeret bliver presset til at mødes med gerningsmanden i den virkelige verden.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd.

Børneværelset er ikke et lukket rum længere.

Med internetopkobling, smartphones og sociale medier er det blevet muligt for børnelokkere at forsøge at lokke nøgenbilleder ud af børn og unge. Bagefter kan de bruge billedet til at afpresse offeret for flere billeder eller seksuelle ydelser.

Fænomenet kaldes også sextorsion. Der findes ingen paragraf i straffeloven, der omhandler seksuel afpresning, og derfor er det svært at sætte tal på, hvor omfattende et problem det er.

- Men det er min klare fornemmelse, at det er i stigning, siger Flemming Kjærside, politikommissær i Rigspolitiets afdeling for cyberrelaterede seksualforbrydelser.

Børn skal lære at sige fra

Rigspolitiet har i øjeblikket et øget fokus på den form for krænkelser, men ifølge Flemming Kjærside kan politiet ikke dæmme op for det alene.

- Den eneste måde, vi kan stoppe det her på, det er ved at slukke for internettet - og jeg er bange for, at den mulighed er forpasset for længe siden, siger Flemming Kjærside.

Derfor er det særligt vigtigt, at vi bliver bedre til at tale om og rådgive børn og unge om, hvordan de skal færdes på internettet, mener han.

- Vi lærer vores børn at færdes i trafikken, og vi fortæller dem, at de aldrig må stige ind i en fremmeds bil. Men vi er nødt til at tage alle de råd med ind i den virtuelle verden, for der bliver børnene også udsat for de her ting.

Den europæiske politienhed Europol arbejder også aktivt på at forhindre, at unge mennesker deler seksuelt indhold med fremmede på nettet. I videoen herunder, som er baseret på virkelige hændelser, kan du få et indblik i, hvordan seksuelle krænkelser på nettet kan foregå.

Europol vil forhindre, at unge deler seksuelt indhold på nettet. De kriminelle kan for eksempel udnytte billederne eller kræve betaling. Video: Sebastian Goos

Som forælder kan det være svært at tale med sit barn om krænkelserne. Ifølge Red Barnet er den bedste måde at beskytte børn mod seksuelle krænkere at lære dem at kunne sige fra over for grænseoverskridende personer.

Her har vi samlet en række gode råd til forældre:

Tal med dit barn om seksuelle krænkelser

Vær åben

Barnet skal opleve, at han eller hun altid kan komme til dig, hvis der er noget galt.
Du skal være imødekommende, hvis dit barn forsøger at fortælle dig om noget, der er sket på nettet.
Det gælder også, hvis dit barn selv har gjort noget forkert.
Du skal lade være med at skælde ud, men derimod give barnet støtte i forhold til at løse situationen.

Tal om privatliv

Folk er ikke altid dem, de udgiver sig for at være på nettet. Og det er vigtigt, at du taler med dine børn om netop det.
Du skal lære dine børn at omgås private billeder og videoer med respekt. Det er vigtigt at understrege, at når billeder først er sendt ud på nettet, så kan man ikke få dem tilbage igen.
Billeder og videoer kan gemmes, kopieres og videresendes.

Vær rolig og støttende

Det er vigtigt at være rolig og støttende, hvis dit barn ender i en akut situation med ufrivillig billeddeling. Du skal nedtone katastrofestemningen og stille konkrete spørgsmål for at forstå omstændighederne omkring delingen. 
Derudover er det vigtigt at støtte den unge og undgå sætninger som "det kunne du jo have tænkt dig til".
Den unge har brug for støtte og hjælp - ikke en moralsk opsang.

Hjælp og søg rådgivning

Hvis en situation med ufrivillig billeddeling opstår, så skal du tilbyde hjælp med at få slettet så mange kopier som muligt.
Du kan tilbyde at hjælpe med at tage kontakt til kammerater og sociale medier for at få billederne slettet. Det skal helst gå lidt hurtigt.
Derudover skal du tale med dit barn om rettigheder, skyld og skam. Det er vigtigt at give dem ord til at bearbejde oplevelsen. Herefter skal du også følge op efter længere tid.
Man kan også søge rådgivning hos Red Barnet, Børns Vilkår eller politiet.

Få en digital forståelse

Det er også vigtigt at have en generel forståelse for dit barns ageren på sociale medier og på nettet.
Du må gerne vise interesse for dit barns liv på mobilen. 
Derudover er det en god ide at få styr på de forskellige sociale medier, så du kender dem og kan hjælpe dit barn godt i gang. Aftal med dit barn, at han/hun kan komme til dig, hvis der opstår situationer, hvor barnet bliver usikkert eller ked af det.
Det kan også være en god ide at tale med andre forældre i dit barns klasse. Tag eventuelt digital trivsel op på et forældremøde, da det er et fælles anliggende.