Samfund

Sådan ser biblioteket ud, efter siloen ramte

Værst er det gået ud over kontorerne i biblioteksbygningen, som nu bogstaveligt talt har fri udsigt over vandet.

TV 2 besøgte biblioteket i Vordingborg, der blev ramt, da sprængningen af en silo gik gal.

Dagen efter en 53 meter høj betonsilo under en planlagt sprængning væltede den forkerte vej og ned i Vordingborg Bibliotekerne, er souschef Jane Grønbech Poulsen tilbage for at besigtige skaderne i biblioteket.

TV 2s reporter Anders Lindemann var lørdag morgen taget til Vordingborg Havn, hvor gravkøer hele morgenen har været i gang med at rydde op i murbrokkerne.

Sammen med Jane Grønbech Poulsen begav han sig ind i biblioteks-bygningen for at se, hvad der var sket. Og det var noget af et syn, der mødte dem.

Chokbølger fra sprængningen har fået nogle af bøgerne til at flyve på gulvet.

TV 2 har været inde i biblioteket for at besigtige skaderne efter fredagens sprængning, der gik gal. Video: Marie Jensen

Fri udsigt til vandet

Værst er uheldet gået ud over bibliotekets kontorer. 

- Det er forfærdeligt. Alle vores kontorer er væk, både i stuen og på første sal, siger Jane Grønbech Poulsen og tilføjer, at det også er gået ud over hendes eget kontor, som nu i bogstavelig forstand har fri udsigt til vandet og Farø-broerne.

Souschefen tror derfor ikke på, at medarbejderne kan flytte ind igen foreløbig.

Lørdag formiddag holder bibliotekets medarbejdere krisemøde for at finde ud af, hvad der nu skal ske med administrationen, kontorerne og i det hele taget oprydningen i biblioteket. 

- Men der er gudskelov ikke sket meget inde i vores udlåningslokaler. Vores servere, it og det hele fungerer faktisk. Det kommer til at tage nogle dage, men om en uges tid er vi klar til publikum igen, forudser Jane Grønbech Poulsen.

Det er ubegribeligt

Hun var selv til stede under fredagens sprængning.

- Jeg troede jo slet ikke mine egne øjne. Det var ubegribeligt. Jeg så det. Først stod jeg lidt i chok. Og så løb jeg, for så skulle jeg jo hen og lukke nogle alarmfolk herind, siger hun. 

Sprængningsfolkene brugte 10 kilo sprængstof til nedrivningen, som har været under planlægning i et halvt år.

Jane Grønbech Poulsen ved ikke, hvad der er gået galt under sprængningen, selvom hun har hørt adskillige mulige forklaringer.

Jokede i frokostpausen

Èn ting er hun dog sikker på.

- Det må være fuldstændig umuligt at regne nøjagtigt ud, hvordan sådan noget foregår. Det viser, at når man er tilskuer, som jeg var, så skal man tænke sig meget grundigt om, hvor man stiller sig, når man skal opleve den slags ting, siger hun.

- Det er rystende. I frokoststuen har vi jo joket med, at tænk nu hvis siloen falder ned i hovedet på os. Men at det skulle ske havde ingen af os i vores vildeste fantasi troet, siger souschefen, som nu vil smøge ærmerne op og gå i gang med oprydningsarbejdet.

Afventer redegørelse

Også facaden på biblioteket har taget skade. Man er nu i færd med at sætte plader op, som en midlertidig løsning. 

- Nu kigger man på, om der kunne have været gjort noget anderledes. Og det er umiddelbart det. Og så vil der komme noget forsikringsmæssigt med betaling af de skader, der er sket på bygningen dernede. Men jeg kan ikke sige, hvad der ellers kommer ud af det, siger vagthavende ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Anders Mikkelsen, til TV Øst.

- Der er givet tilladelse til at sprænge dernede, og så er der gået noget galt. Og så er det spørgsmålet, om det er noget, man kunne have forudset.

I øjeblikket arbejder beredskabsmyndighederne på at komme med en redegørelse for skaderne. Den forventes klar i morgen. På baggrund af den vil man vurdere, hvornår biblioteket kan åbne op for offentligheden igen.

I mellemtiden har bibliotekets medarbejdere fået at vide, at de må bevæge sit frit omkring, idet bygningen vurderes at være sikker nok til dette.

Ingen mennesker kom til skade ved uheldet.

Siloen på Vordingborg Havn blev sprængt fredag eftermiddag, men tilsyneladende gik sprængningen ikke som planlagt. Video: Anne Brandbjerg