Samfund

Firma fejlede også sidste måned: Her vælter tårn skævt

Sprængningslederen har stået bag flere sprængninger, som ikke er gået helt efter planen.

Årsagen til sprængningen af en betonsilo fredag gik galt og bragede ned over biblioteket i Vordingborg, er endnu ikke fundet.

Men det er før sket, at en sprængning fra sprængningstjenesten Wegge, er gået galt.

For en måned siden - den 9. marts - stod samme sprængningstjeneste for sprængningen af et trappetårn i Vordingborg Sydhavn. Trappetårnet såvel som betonsiloen, der blev sprængt fredag, skulle væk for at give plads til et lejlighedskompleks og et hotel.

Flere ruder knust

Men under sprængningen væltede tårnet ud af kurs, hvilket resulterede i, at flere ruder i nabobygningen blev knust. 

- Trappetårnet gik lidt ud af kurs. Vi skulle have ramt bunken midt i, så det har givet noget opsprøjt op på en bygning, men det håndterer vi. Der er allerede folk på vej over for at rense det, sagde sprængningsleder Kenneth Wegge dengang til TV Øst.

Heldigvis havde Kenneth Wegge taget en række forholdsregler inden sprængningen, og alle beboere i ejendommen havde forladt bygningen. 

- Så alt i alt er det gået godt, konkluderede sprængningslederen i marts.

Der var omkring 150 tilskuere, som overværede sprængningen af trappetårnet på havnen. Heraf oplevede nogle at blive ramt af betonstykker og jord. Dog kom ingen alvorligt til skade.

Dybt rystet

Fredag var det en dybt rystet  Kenneth Wegge, som efter den mislykkedes sprængning af betonsiloen udtalte sig til TV Øst.

- Det er dybt beklageligt. Selvfølgelig er jeg påvirket af det, sagde sprængningslederen.

- Det er meget usædvanligt. Vi har haft helt ro i maven hele vejen igennem. Vi har gjort alt, hvad vi skulle. Det er også derfor, man er chokeret.

Sprængteknisk Forening: Sprængning af silo forberedt korrekt 

Ifølge Dansk Sprængteknisk Forening støtter op om, at alle forberedelserne omkring den planlagte sprængning så ud til at være korrekte. 

Sådan lyder det fra næstformand i foreningen Johan Finsteen Gjødvad, der har gennemgået videoer af uheldet. 

- Når man ser på, hvad der er lavet i forberedelserne, så burde den falde den anden vej. Det er virkelig uheldigt, at den sætter sig forkert og vælter bagover, siger han.

Kenneth Wegge har været 15 år i branchen og har tidligere været med til at foretage sprængninger i forbindelse med metrobyggeriet i København.

Løbsk betonstykke fløj gennem bilrude

Blandt andet to sprængninger den 8. maj 2014, hvor et løbsk betonstykke, ifølge Ekstra Bladet, fløj gennem bagruden på en Peugeot, mens andre betonstykker var tæt på at ramme cyklister.

Arbejdstilsynet udstedte efterfølgende et straks-påbud, som indstillede sprængningerne indtil de kunne foregå sikkerhedsmæssigt forsvarligt.

I en besøgsrapport skrev Arbejdstilsynet i den forbindelse, ifølge Ekstra Bladet:

- Arbejdstilsynet fik forevist to sprængninger, der var blevet optaget af forskellige mennesker på stedet. Disse viste, at der ved begge sprængninger var sprængningsrester, der fløj rundt under sprængningen.

Forud for fredagens sprængning var gået et års arbejde med at planlægge forløbet. Alligevel gik det galt.

TV 2 har været inde i biblioteket for at besigtige skaderne efter fredagens sprængning, der gik gal. Video: Marie Jensen

Afmagt

Hvad den præcise årsag er, vil Kenneth Wegge ikke spekulere i, da han lørdag besøger havnen i Vordingborg.

- Siloen laver en uventet drejning, havde jeg nær sagt – den vælter bagover. Hvorfor, ved vi ikke endnu. Det har jeg eksperter til at vurdere. Og deres resultatet vil jeg holde mig til, når det kommer engang, siger sprængningslederen, siger Kenneth Wegge.

Kenneth Wegge, der stod bag sprængningen af siloen, som væltede den forkerte vej, er i dag selv ude og undersøge området.

Han fastholder dog, at sikkerheden var overholdt.

- Det melder hele tiden til mig, at vores sikkerhedszone har holdt. Alle vores sikkerhedsregler har holdt – der er ikke nogen, der er kommet til skade, siger han til TV Øst.

Kenneth Wegge har ikke sovet meget i nat og han er "ved siden af sig selv", fortæller han. 

- Jeg er selvfølgelig hernede, fordi man har jo ikke ro i hovedet efter sådan en oplevelse. Det er dybt beklageligt og påvirker mig meget personligt. Derfor møder jeg også op og ser skaderne for at samle mig lidt over det, siger han til TV Øst.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra sprængningsleder Kenneth Wegge omkring de tidligere fejlslåede sprængninger. Han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Siloen på Vordingborg Havn blev sprængt fredag eftermiddag, men tilsyneladende gik sprængningen ikke som planlagt. Video: Anne Brandbjerg