Samfund

Unikke fortidsminder risikerer at gå tabt i havet

I Rubjerg i Nordjylland ligger en vikingegravplads, der er et af de fortidsminder, der langsomt er ved at forsvinde. (Arkiv) Aage Møller-Pedersen / Privatfoto

Havet spiser ikke kun sommerhuse men også fortidsminder.

Store områder ved kysten og flere sommerhuse er allerede styrtet i havet som følge af kysterosion. Men nu er også uerstattelige fortidsminder i fare for at skylle væk.

Et af fortidsminderne er en større vikingegravplads ved Rubjerg i Nordjylland, der langsomt er ved at forsvinde. Den ligger helt ud til kysten, og er udsat for voldsom erosion.

- Indenfor de seneste ti år har Danmark oplevet en række voldsomme vinterstorme, som i den grad har anskueliggjort, hvilke konsekvenser klimaforandringerne kan have på de materielle værdier ved kysterne, siger Pernille Frederiksen, arkæolog ved Slots - og Kulturstyrelsen, til DR Nordjylland.

Det ærgrer museumsinspektør på Vendsyssel Historiske Museum Marlena Haue. Hun er ked af, at gamle fund fra vikingetiden kan risikere at forsvinde i Vesterhavet.

- Vi har nogle exceptionelle fund derudefra. Fundene er uerstattelige, og der kan jo gå viden tabt. Det er der sikkert allerede, så vi må prøve at få fat i al den viden derude, som vi kan, siger Marlena Haue til DR Nordjylland.

Vil have overblik over trussel

Fortidsminderne og den viden, de indeholder, er så vigtig, at Slots- og Kulturstyrelsen vil arbejde på at bevare dem.

- Fortidsminderne er en vigtig kilde til vores kulturforståelse i Danmark. Vandet æder sig længere og længere ind på de kystnære beskyttede fortidsminder, og derfor vil vi have et overblik over, hvor slem den her trussel er, siger arkæolog hos Slots - og Kulturstyrelsen Pernille Frederiksen.

Hvert år er der tilsyn på de beskyttede fortidsminder, og sidste år valgte styrelsen at fokusere tilsynet på alle de fortidsminder, der ligger faretruende nær kysten.