Dit Facebook-feed flyder over med konkurrencer netop nu, og der er en forklaring, siger eksperter
Virksomhederne går nye veje for gratis reklame på Facebook. Få gode råd til at gennemskue en falsk Facebook-konkurrence nederst.
- Kunne du tænke dig at vinde et luksuriøst weekendophold for to personer? Alt du skal gøre, er at give vores side et like, dele opslaget og skrive, hvem du gerne vil dele weekenden med. Held og lykke!
Lyder ovenstående bekendt, er der en naturlig forklaring.
Mange danskere oplever nemlig, at deres Facebook-profil for tiden bliver oversvømmet af konkurrencer, hvor man skal like, dele eller kommentere et opslag for at vinde en præmie.
Derfor er der flere konkurrencer
At der bliver flere og flere af disse konkurrencer i vores Facebook-feed bekræfter Torben Lønne fra theme.dk, der arbejder med online-marketing:
- Årsagen, til at vi ser flere og flere af disse konkurrencer, er, at Facebook ved årsskiftet skruede ned for den rækkevidde, virksomhederne opnår, når de forsøger at ramme deres kunder med annoncer på Facebook. Derfor forsøger virksomhederne at reklamere for sig selv med de her konkurrencer.
Torben Lønne advarer dog virksomhederne mod at ty til konkurrencer på Facebook. Det risikerer nemlig at få den stik modsatte effekt.
- Jeg er nok ikke den eneste, der bliver dybt irriteret over de her konkurrencer i mit feed. Det kan godt være, at virksomhederne får ét opslag, der når ud til en masse mennesker, men samtidig bander mindst ligeså mange mennesker afsenderen langt væk.
- Desuden tyder intet på, at brugerne efterfølgende er loyale over for den pågældende virksomhed. Folk deltager i konkurrencen, men vender aldrig tilbage. Jeg har aldrig oplevet en virksomhed, der har haft noget positivt ud af det her, siger Torben Lønne til TV 2.
Pas på falske konkurrencer
Han advarer samtidig mod de mange falske konkurrencer, der florerer på Facebook.
- Man skal se sig rigtig godt for, inden man for eksempel afleverer sin mailadresse eller sit telefonnummer. Der er masser af lyssky typer på de sociale medier, der lever af at lokke personlige oplysninger ud af folk for så at sælge dem videre, og det sker blandt andet via falske konkurrencer.
Her et eksempel på en falsk konkurrence:
Digital rådgiver Astrid Haug mener, at Facebook har skudt sig selv i foden ved at skrue ned for virksomhedernes gratis rækkevidde.
- Når Facebook skruer ned for deres rækkevidde, bliver virksomhederne naturligvis mere kreative for at få gratis reklame. Den mest simple og effektive måde er de her konkurrencer. Derfor opnår Facebook faktisk den modsatte effekt, fordi virksomhederne laver det her modtræk med alle konkurrencerne.
- Og den helt store udfordring med konkurrencerne er, at Facebooks algoritme jo netop belønner likes, kommentarer og delinger. I takt med at vi almindelige brugere deler færre og færre ting på Facebook, så kommer de her konkurrencer til at fylde ekstra meget. Man kan så håbe, at Facebook beslutter sig for at skrue ned for konkurrencerne, selv om de har meget andet at koncentrere sig om lige nu, lyder det fra Astrid Haug.
Endnu et eksempel på en falsk konkurrence:
Facebook i modvind
Det er i de seneste uger blevet afsløret, hvordan det er lykkedes det britisk-amerikanske firma Cambridge Analytica at få adgang til data fra 87 millioner amerikanske profiler på Facebook.
Facebook vil derfor give brugere mere kontrol over egne data med en ny genvej til privatlivsindstillingerne.
Det skal gøre det lettere at downloade og slette den information, som brugerne selv har delt på det sociale medie.
Nyhedsmediet AP skriver, at Mark Zuckerberg under et telefonopkald onsdag sagde, at han har begået en "kæmpe fejl" ved ikke at se bredt nok på, hvad Facebooks ansvar egentlig er, når det kommer til at beskytte brugernes data.
Han forklarer, at det ikke er nok, at Facebook tror på udviklerne af diverse apps, når de siger, at de følger reglerne. Facebook bliver nødt til at sikre, at de rent faktisk gør det.