Samfund

Straffen for at dele sexvideoer skærpes med fængsel i op til flere år

Stramningen kommer efter en stribe sager, hvor unge har fået delt nøgenbilleder og sexvideoer mod deres vilje.

Straffen for at dele krænkende videoer og billeder bliver fremover markant hårdere end i dag.

Det har et enigt Folketing vedtaget, oplyser Justitsministeriet.

- Digitale sexkrænkelser er en grænseoverskridende og respektløs handling, der kan give ofret langvarige mén, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

- Med en forhøjelse af straffen med en tredjedel for grovere digitale sexforbrydelser sætter vi en tyk streg under forbrydelsens alvor. Det vil forhåbentlig få flere til at tænke sig om, inden de uden hensyn til offeret deler nøgenbilleder eller -videoer, forklarer han.

Dansk sag gik verden rundt

Forslaget blev præsenteret i begyndelsen af 2017 efter en stribe sager, hvor specielt unge piger havde fået delt nøgenbilleder på nettet mod deres vilje.  

Men stramningen ender nu med også at komme i kølvandet efter en dansk sag, der gik verden rundt.

Det skete, da over 1000 børn og unge i januar i år blev sigtet for at have delt en sexvideo med to 15-årige, som blev optaget tilbage i 2015. Da personerne i videoen var under 18 år, blev de unge blevet tiltalt for at distribuere børneporno.

Fire prøvesager kom for retten og endte med straffe som betinget fængsel og bøder.

Fra bøde til fængsel i flere år

Som loven er i dag kan man nemlig idømmes seks måneders fængsel for at overtræde straffelovens § 264 d om ”uberettiget videregivelse af meddelelser og billeder af en andens private forhold”. 

Men fremover kan man nu straffes med fængsel i op til tre år, hvis man for eksempel offentliggør nøgenbilleder på nettet.

Den nye straframme træder i kraft den 15. april.