GO'

Succes-iværksætter styrtede på cyklen og endte i mørkt rum i tre måneder

Uheldet fik Søren Ejlersen til at finde en ny mening med livet i musikken.

Han havde cyklet mountainbike på vilde ruter i både Italien og Frankrigs kuperede terræn. Men den 27. maj sidste år satte en stille og rolig tur i Rebild Bakker en ufrivillig stopper for Søren Ejlersens travle liv som iværksætter.

Manden bag grøntsagsleverandøren Aarstiderne var på en tre dage lang cykeltur med gode venner, og i en kort pause, hvor han trillede rundt med én hånd på styret, gik det galt.

Søren Ejlersen

Født 27. januar 1967.

Uddannet kok og selvstændig restauratør fra 1992-1997.

Var med til at grundlægge Aarstiderne.com i 1999 sammen med Thomas Harttung. I dag er han næstformand i Aarstidernes bestyrelse. Aarstiderne omsatte i 2017 for 672 millioner kroner – og kom ud med et overskud på 40 millioner.

Startede i 2002 det mobile skolekøkken Haver til Maver, hvor han i dag er bestyrelsesformand.

Er forfatter til en række kogebøger. Blandt andet ’Fermentering’, ’Blender’ og ’Aarstidernes livretter’.

Han styrtede forover på mountainbiken og hamrede hovedet ned i det hårde underlag, så underlæben flækkede.

Det betød 34 sting i underkæben, og oven i det fik han en alvorlig hjernerystelse, der var så slem, at han måtte sidde stille i et mørkt rum i tre måneder.

- Jeg var i kraftigt chok. Lige der vidste jeg ikke, hvad det skulle ende med. Jeg fik at vide, at jeg skulle blive i mørke og i ro, uden at arbejde, indtil det her var gået over, og så aner man jo ikke, om det nogensinde går over, siger han til TV 2. 

Guitaren gav mening i mørket

Han kunne hverken læse avis, se fjernsyn, høre podcast eller besvare de tusinder af mails, der væltede ind i hans indbakke. Frustrerende, især når man er kendt for at være en, der ikke kan sidde stille.

- Jeg har altid dusinvis af store projekter i gang. Altid. Så tid er en knapfaktor for mig, som det er for mange mennesker. Og forestil dig så at have al den tid, du overhovedet vil. Alt andet er skåret væk: Familiemiddage, musikkoncerter, endeløse tv-serier og bogudgivelser. E-mails. Det hele er væk. Selv opvasken. Det var en helt ny verden at gå ind i, forklarer han. 

Det betød, at det var til at holde ud. Lige pludselig var der mening med uheldet

Søren Ejlersen, medstifter og næstformand i Aarstiderne

Men Søren Ejlersen formåede at vende dagene i mørket til noget positivt. Han rakte ud efter sin gamle, akustiske guitar. Et kært eje, som han aldrig havde fået spillet nok på. Indtil da. 

For han kunne godt spille guitar, og i de tre måneder øvede han sig seks timer om dagen. Terpede de samme klange igen og igen. Det var nærmest meditativt.

- Det betød, at det var til at holde ud. Lige pludselig var der mening med uheldet.

Jazz med planter

De mange timer med guitaren har nu resulteret i et jazzalbum med titlen 'Magiske Planter', der er indspillet sammen med prominente musikere som bassisten Chris Minh Doky.

Albummet opfylder en drøm for iværksætteren, der har en brændende passion for planter og grøntsager. Alle de rytmiske toner er nemlig indspillet med planter - eksempelvis en fløjte snittet ud af en gulerod. 

- Planter er meget mere, end noget vi bare skal producere og sætte til livs. Planter siger en helt masse. Vi har både forstærket dem, samplet dem, optaget dem ude i marken og tilsat lidt træguitar, siger han i 'Go' morgen Danmark'. 

Hør Søren Ejlersen og jazzbandet Magiske Planter i videoen herunder:

Søren Ejlersen har stiftet bandet Magiske Planter sammen med en række jazzmusikere. Video: Nanna Jakobsgaard Nielsen

Har aldrig travlt mere

Men der er kommet mere end plantejazz ud af cykelstyrtet. Faktisk kalder Søren Ejlersen det held i uheld, at han væltede den dag. 

- Jeg kom væk fra mit vilde iværksættereventyr i Aarstiderne, som jeg altid har haft svært ved at finde ro i. Det har altid været videre til det næste. Men her fandt jeg virkelig roen, forklarer han.

Han er i dag 51 år og beskriver uheldet som et "baseball-bat", der kom flyvende imod ham, fik ham til at stoppe op og finde frem til en ny anskuelse, som han nu indretter sit arbejdsliv efter. 

- For første gang i mit liv tror jeg ikke, jeg har travlt - selvom der er tre bøger i gang, og Aarstiderne buldrer derudad. Men jeg ser bare verden på en anden måde. I stedet for hele tiden at forsøge at løbe "foran", så løber man måske "med", siger han og fortsætter:

- I dag har jeg været i 'Go' morgen Danmark' sammen med nogle gode venner - og før det havde det måske været mig alene. Det er en rigtig god følelse. Jeg er kommet hjem på en eller anden måde.

Afstemning

Føler du, at du har brug for mere ro i livet?