Samfund

Hun planlagde sin konfirmation i fire år - og hun er ikke den eneste, siger forsker

Den nye generation af konfirmander, der er født efter år 2000, kaldes for ”millenium-konfirmander”.

Cecilie Schmidt Hansen fik den første idé til sin konfirmation, da hun var 10 år gammel. Og herfra begyndte hun at notere dem ned:

Festen skulle holdes i det spejderhus, hvor hendes grandkusine blev konfirmeret. På stedets lille scene skulle der placeres en storskærm, der dagen igennem kunne vise billeder fra hendes barndom.

Hun forestillede sig en kjole med tylskørt – ikke for meget, bare lidt - og besluttede hurtigt, at gæsterne skulle bydes velkommen af en rød løber og en sten med deres navn på.

 - Jeg ville gerne have kontrol over det, så det blev lige så perfekt, som jeg havde forestillet mig, siger den i dag 15-årige Cecilie Schmidt Hansen, der medvirker i dokumentarprogrammet ’Mit livs konfirmation’, som bliver vist på TV 2 og TV 2 PLAY de kommende uger.

Talte ned i to år

I alt brugte Cecilie Schmidt Hansen knap fire år på planlægningen: Lavede lister, så videoer på Youtube og skrev en takketale og -sang til sine forældre, som hun øvede sig flittigt på selv at fremføre, når hun kunne få huset for sig selv.

Da der var knap to år til konfirmationen, begyndte hun at tælle ned til den store forårsdag i 2017 med en app på sin telefon.

- Det fyldte mega meget. Når folk sagde: ”Ahmen, der er jo stadig lang tid til”, så tænkte jeg: Man kommer bare en dag tættere på hele tiden. Det gav en følelse af, at det nu var snart - nu behøvede jeg ikke vente mere, forklarer hun til TV 2.

Det var mig, der skulle bestemme, og så var det også mig, der skulle bestemme, hvor meget jeg ville planlægge den

Cecilie Schmidt Hansen

Undervejs var der nok nogle, der tænkte, at hun gik for meget op i konfirmationen, medgiver hun, men det rystede hun bare på hovedet af.

- Min far prøvede at sige: ”Stop nu”, men nej, det gad jeg da ikke. Det var min dag, og det var mig, der skulle bestemme, og så var det også mig, der skulle bestemme, hvor meget jeg ville planlægge den.

Se højdepunkter fra Cecilies store dag i videoen i toppen af artiklen.

Fuld af identitet

Spørger man Ulla Søe, instruktøren bag ’Mit livs konfirmation’, så er det ikke bare for Cecilie Schmidt Hansen, at konfirmationsdagen har stor betydning.

- Det, jeg synes, der kendetegner alle de medvirkende, er, at de ser konfirmationen som en begivenhed, der skal tegne dem. Som skal vise, hvem de er, siger hun til TV 2 og fortsætter:

- Der er utrolig meget identitet i det, og det er også derfor, det er sådan en spændende begivenhed at portrættere de unge mennesker ud fra. Det betyder noget, hvilken kjole man vælger, hvilke strømper man har på, eller hvordan invitationen skal se ud.

En samlet familie

For Cecilie Schmidt Hansen, der kommer fra en kristen familie fra Strandby i Nordjylland, gik den detaljerede planlægning også hånd i hånd med, at selve konfirmationsritualet var vigtigt for hende.

- Når du bliver døbt, så er det dine forældre, der siger, at du gerne vil være kristen. Og det betyder noget, at man selv siger det, forklarer den 15-årige nordjyde.

Samtidig er Cecilie Schmidt Hansen skilsmissebarn, hvilket gjorde dagen endnu mere speciel.

- Det betød noget, at hele familien var samlet. Det er ikke tit, det sker – faktisk sker det jo ikke, ud over når der er konfirmation. Så det skulle bare være perfekt, siger hun.

Traditionen vælges til

Ifølge Kirkeministeriet har antallet af unge, der bliver konfirmeret, ligget omkring 70 procent siden 2007.

Hvorfor vil unge konfirmeres?

’Top fem” grunde til, at unge vælger at blive konfirmeret, er:

1. Tradition (67 procent).

2. Troen på Gud (56 procent).

3. Fest (42 procent).

4. Gaver (38 procent).

5. Venner (24,8 procent).

Tallene stammer fra undersøgelsen Reflex fra 2014 med 1000 medvirkende konfirmander. Der kunne sættes flere krydser. 

Kilde: 'Millennium-konfirmander'

Og at nutidens konfirmander går meget op i konfirmationen, giver god mening ifølge Suzette Munksgaard, der er projektleder på Center for Ungdomsstudier.

Hun kalder den nye generation af konfirmander, der er født efter år 2000, for ”millenium-konfirmander” og var sidste år med til at undersøge, hvorfor de vælger konfirmationen til.

Øverst blandt de unges begrundelser for at blive konfirmeret ligger traditionen, og det at konfirmationen er en tradition, de selv vælger at følge.

- De unge stiller krav til, at det både skal være sjovt og seriøst, og at det skal være meningsfyldt, hvilket gælder såvel konfirmandforløb som konfirmationen i kirken og den efterfølgende fest. Derfor går man all in i alle dele af konfirmandpakken på en anden måde en tidligere, understreger Suzette Munksgaard.

Et selvstændigt valg

Projektlederen mener, at konfirmationen kan blive mere betydningsfuld for unge, netop fordi det er en beslutning, de selv træffer.

- Når noget er ens eget valg, så bliver betydningen af det måske også større, forklarer Suzette Munksgaard.

Derudover har hun hørt flere konfirmander bemærke, at det jo er den første og sidste fest, som kun handler om dem.

- Den næste store fest skal man måske dele med en anden, for eksempel når man skal giftes. Så denne dag er en milepæl. Det er det første store, ja, man selv skal tage stilling til. Og det kan man jo godt forstå er værd at fejre, siger hun.

Pludselig var det overstået

Cecilie Schmidt Hansens konfirmationsdag blev lige, som hun havde forestillet sig. Og nu – et år efter konfirmationen – siger hun, at dagen betyder ”virkelig meget” for hende.

Hun fortæller også, at der opstod et tomrum, da den røde løber blev rullet sammen.

Det var så mærkeligt, og det er lidt vildt at tænke på, at man har brugt så mange år på at planlægge

Cecilie Schmidt Hansen

- Jeg havde set frem til den dag i fire år, og pludselig var det hele bare overstået. Det var så mærkeligt, og det er lidt vildt at tænke på, at man har brugt så mange år på at planlægge, siger hun og tilføjer:

- Og det er da stadig mærkeligt at tænke på, at man er blevet konfirmeret.

Afstemning

Hvornår begyndte du at planlægge din konfirmation?

Ét billede mangler

For at holde minderne i live sætter Cecilie Schmidt Hansen sig ofte med den billedmappe, hun fik i julegave af sin far. Den tager hende igennem 100 fotos, som hendes far tog den dag, hun var konfirmand.

- Og mine telegrammer kiggede jeg igennem i sidste uge. Det sker rimelig tit, tilføjer hun med et grin.

Kun én ting ærgrer hun sig over, at hun ikke fik planlagt: Der blev ikke taget et billede af hende sammen med far og mor.

- Jeg tror ikke rigtig, jeg fik tænkt over det, før jeg kom hjem og mærkede, at det var jeg egentlig træt af. Der var mange, der lagde billeder op, hvor de stod sammen med deres mor og far – og det gad jeg også godt. Men jeg har lært at leve med det. Det er der ikke noget at gøre ved, siger hun.

Første del af 'Mit livs konfirmation' sendes på TV 2 tirsdag den 10. april klokken 20.50.