Det skal du vide, før du hopper med på elcykel-dillen
Flere danskere dropper den almindelige cykel og hopper på en elcykel. Her får du tips, tricks og gode råd.
Du knokler af sted på jernhesten, og ud af det blå kommer en ældre dame blæsende forbi dig let og ubesværet – på elcykel.
Har du ikke allerede haft den oplevelse, vil det måske ske i nærmeste fremtid. I hvert fald er salget af elcykler næsten tredoblet fra 2010 til 2016. Det viser tal fra Danske Cykelhandlere – en brancheorganisation med omkring 400 cykelhandlere som medlemmer.
De seneste tal fra 2016 viser, at der i 2016 blev solgt cirka 54.000 elcykler – i 2010 var tallet 19.000. Tallene fra 2017 er ikke opgjort.
Cyklistforbundet er positive over udviklingen.
- Elcyklen udvider cyklistens rækkevidde betydeligt, og for mange pendlere kunne den være et godt alternativ til bilen. Elcyklen har et kæmpe potentiale i forhold til at øge mobiliteten i og omkring vores byområder. Så det er virkelig en positiv udvikling, siger Cyklistforbundets direktør, Klaus Bondam, til TV 2.
Der er dog også en negativ konsekvens af elcyklens stigende popularitet. Tal fra Vejdirektoratet viser, at antallet af dødsulykker med elcykler er uforholdsmæssigt højt i forhold til antallet af danskere, der ikke kører på elcykler. Fra 2010 til 2013 blev 114 cyklister dræbt i trafikken, og heraf kørte ni på elcykel. Specielt den ældre befolkning er overrepræsenteret i ulykkesstatistikkerne.
Tungere end almindelige cykler
Er du en af dem, der går og leger med tanken om at købe en elcykel, så har vi her samlet lidt fakta.
Elcykler vil på grund af deres motor og batteri altid være tungere end almindelige cykler. Typisk vejer elcyklen 5-10 kilo mere.
Men den er blevet lettere det seneste år, og mange nye modeller har fået en smart walk assist feature, hvor motoren kan trække cyklen op til seks kilometer i timen. Det er en stor hjælp, når man skal trække rundt med cyklen, som ofte vejer over 25 kilo.
Værd at vide om motoren
Batterierne bliver også bedre og lettere, hvilket betyder, at du kan cykle længere på en opladning.
I forhold til selve elmotoren er der i dag to udgaver, som du kan vælge: forhjulsmotoren og centermotoren. Forhjulsmotoren er den oprindelige løsning, som fortsat er populær blandt mange, hvor motoren sidder i forhjulet og trækker cyklen frem.
Centermotoren er en nyere løsning, der er placeret centralt og derfor bidrager til en bedre vægtfordeling. Samtidig er centermotoren typisk kraftigere og giver dermed større rækkevidde, fordi den lader cyklisten bruge egne kræfter, når det er muligt – motorens elektronik måler, hvordan og hvor hårdt du træder. Batterier til cykler med centermotorer har rækkevidder på op til 80 kilometer på en opladning.
Hvad siger loven?
Vi har samlet fem punkter om, hvad loven siger, når det kommer til elcykler:
- Der må kun være en motor på cyklen
- Den må ikke afgive mere effekt end 250 watt
- Motoren må kun hjælpe, når der trædes i pedalerne
- Motoren må kun assistere op til et maksimum på 25 kilometer i timen
- Med hensyn til bremser, lys og andet udstyr gælder samme regler som for almindelige cykler
Herunder er ti gode råd, hvis du beslutter dig for at investere i en elcykel og skal bevæge dig ud i trafikken.
Kilder: Cyklistforbundet og Fri BikeShop.