Ansatte får forbud mod Facebook - kan ende med fyring

Maskinstation ved Varde truer med personlig samtale og fyring, hvis medarbejdere bruger tid på de sociale medier.

De ansatte på Skamstrup Maskinstation ved Varde må ikke længere bruge deres arbejdstid på at være på Facebook eller andre sociale medier.

Med en underskrift har de ansatte accepteret ledelsens forbud mod de sociale medier. Et forbud, der er nedfældet i personalehåndbogen. Overholder medarbejderne ikke aftalen, vil de først blive kaldt til en personlig samtale, så få en skriftlig advarsel og til sidst en fyring.

- Vi ønsker ikke, at vores ansatte bruger en masse tid på de sociale medier i stedet for at arbejde. Når de er ude for en kunde, bruger de jo på den måde vores kunders tid og dermed deres penge. Ellers bruger de firmaets tid og dermed firmaets penge. Begge dele er uacceptabelt, siger kørselsleder Andy Østergaard til TV Syd.

- Vi har haft to ansatte til en snak, og jeg tror bestemt ikke, at det kommer videre end det. Og slet ikke til en fyring. Men vi mener det. Det betyder ikke, at vi ønsker at indføre censur. Hvis de ansatte vil på Facebook eller lignende i pauserne, og selvfølgelig i deres fritid, så er det op til dem. 

Kan ikke se problemet

Der er 30 ansatte på Skamstrup Maskinstation. En af dem er chaufføren Kim Larsen. Han synes, at forbuddet er helt på sin plads:

- Det kan jo ikke være meningen, at vi bruger en masse tid på de sociale medier. Og sikkerhedsmæssigt er det en god idé, for vi skal have fokus på det, vi laver, for vi arbejder jo ofte med store, farlige maskiner, siger han.

Hos interesseorganisationen Lederne ser teamchef og ledelsesrådgiver Michael Uhrenholt ikke noget problem i, at medarbejderne bruger de sociale medier i arbejdstiden:

- Det kan jo sammenlignes med, at vi tidligere tog en kaffepause, stod og talte med kollegaerne der og tog en rygepause, orienterede os på en avis. Jamen, så i dag tilgår man de sociale medier, siger Michael Uhrenholt.

"Det er prisen"

Hos it-virksomheden Colombus har man da også et helt andet syn på medarbejdernes brug af Facebook i arbejdstiden, end de har i Skamstrup.

- Der er altid nogle, der har behov for at få fat på mig. Og så skal de kunne få fat på mig. Til gengæld er prisen for det, at jeg en gang imellem lige tjekker Facebook eller Snapchat i min arbejdstid. Det tror jeg er helt naturligt. Og jeg tror, at det er en måde, hvorpå medarbejdere holder sig orienteret – også om nyheder ude i verden, siger koncernchef i Colombus Thomas Honoré.

Han medgiver dog, at fordi virkeligheden ser sådan ud i en it-virksomhed som Colombus, så kan det sagtens se anderledes ud på en virksomhed som Maskinstationen Skamstrup.

- Alle virksomheder er forskellige, og den virksomhed har sikkert en god grund til, at der skal være forbud hos dem, siger han.

Han ville også selv være klar til at gribe ind, hvis han følte, at det private brug af Facebook eller andre sociale medier tog overhånd.

- Det er klart,  at medarbejderne er på arbejde. Og hvis de overgør forbruget af sociale medier, og var for eksempel fem-seks timer på Facebook, så har vi jo en anden udfordring. Så får medarbejderen ikke udført sit arbejde, og så må vi jo håndtere det. Ligesom vi vil håndtere det, hvis de stod fem timer nede ved kaffeautomaten, siger koncernchef Thomas Honoré.