Samfund

Historisk dansk rumprojekt sendt op i rummet

Formålet er, at forskere på blandt andet DTU skal blive klogere på atmosfæren og klimaforandringer på Jorden.

Det har været mere end 10 år undervejs, men mandag aften var nedtællingen forbi.

Præcis klokken 22.30 dansk tid blev Danmarks hidtil største og dyreste rumprojekt, det 315 kilo tunge observatorium Asim, sendt op i rummet.

- Herfra ser det fint ud, siger Peter Davidsen, som er rumingeniør hos Terma.

- Det ser rigtig fint ud, tilføjede astrofysiker og chefkonsulent hos DTU Space, Michael Linden-Vørnle.

På DTU Space, som i samarbejde med blandt andre Terma, har udviklet Asim, var spændingen anspændt i opsendelsens første minutter. Først efter omkring 10 minutter turde de ånde lettet op. Her blev dele af raketten succesfuldt koblet fra.

- Det var skønt at se. Den er i hvert fald ikke gået i stykker, siger John Leif Jørgensen, professor i rumfartsteknologi på DTU Space.

ASIM er et avanceret observatorium, der skal monteres udvendigt på Den Internationale Rumstation (ISS). Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge

Sammenkobling skal ske på onsdag

Asim er en forkortelse for Atmosphere-Space Interactions Monitor. Det tunge observatorium består af to moduler, der skal kobles på den internationale rumstation (ISS), som er i kredsløb om Jorden i cirka 386 kilometers højde.

Sammenkoblingen til rumstationen skal efter planen ske på onsdag omkring klokken 13. 

På modulerne sidder fem sensorer, som skal opfange lyn. Udover sensorerne sidder der også en røntgenenhed, der kan opfange forskellige former for stråling, som lynene sender ud i rummet.

- Asim er et instrument, der kan måle røntgenstråling fra tordenskyerne. To kameraer tager billeder, mens de tre øverste måler lysstyrken af lynene. Det er superavanceret udstyr, der kan på nano- og millisekunder kan opfange lynene og sende data til forskere på DTU, har Ole Hartnack, der er projektleder på observatoriet, som han har arbejdet i 13 år med, tidligere fortalt til TV 2.

Blev set første gang i 1990

Formålet med opsendelsen er, at forskere på blandt andet DTU skal blive klogere på klimaet og atmosfæren. Særligt på de såkaldte ’kæmpemæssige lynudladninger’. 

De blev første gang set i 1990.

Det er ikke de zigzaggede lyn, som vi kender dem. Normalt skyder lyn ned mod Jorden i en 12 kilometers højde, men denne form for lyn strækker sig op til omkring 100 kilometers højde - altså helt op til grænsen af rummet - og så skyder de ud mod rummet.

- Vi håber, at vi bliver meget klogere på, hvad de betyder for blandt andet Jordens klima, siger Michael Linden-Vørnle, som er astrofysiker.

De første resultater vil formentlig være tilgængelige den 13. april.

Dansk astronaut roser projekt

Astronaut Andreas Mogensen, der i november sidste år løftede sløret for projektet, mente dengang, at rumprojektet ville få en "meget stor betydning".

- Det er et rigtig spændende projekt, fordi det kan have betydning for vores forståelse af atmosfæren. 

Danmark bidrager årligt med cirka 225 millioner kroner til det europæiske rumsamarbejde, ESA, der består af 22 lande. Det udgør blot 0,8 procent af medlemslandenes bidrag, som i alt løber op i cirka 27 milliarder kroner.

ASIM er bygget i Danmark og er et ESA (European Space Agency)-projekt.