Samfund

Hver fjerde mand har nedsat sædkvalitet – men mange ved det ikke

Cannabis, fedme, alkohol og stress er nogle af de faktorer, som kan påvirke sædkvaliteten negativt.

Hvor mange af jer tror, at I selv har en god sædkvalitet?

Dét spørgsmål stillede TV 2s journalist otte unge mænd, der var samlet til fodboldtræning. Alle markerede med en arm i vejret.

Hvor mange af jer har fået testet jeres sædkvalitet?

Ingen af de otte markerede.

Forbavselsen var stor, da de otte unge mænd fik fortalt, at hver fjerde mand i Danmark har nedsat sædkvalitet.

Ja, mænds sædkvalitet bliver dårligere med alderen 

Hos kvinder dykker fertiliteten allerede, fra de er blevet 20 år, og danske eksperter er begyndt at slå alarm over, at kvinder udskyder graviditeten for længe. Det samme gælder ikke helt for mænd, hvor alderen først begynder at have betydning for sædkvaliteten, når han når 40-50 års alderen. 

  • Mænd under 25 bruger typisk 4,5 måned på at gøre sin 25-årige partner gravid, men er han over 40 år, tager det gennemsnitligt 2 år.
  • Er du en 45-årig mand, vil det tage dig fem gange så lang tid at gøre din partner gravid.
  • Et par, der går i fertilitetsbehandling, vil have fem gange højere risiko for ikke at blive gravide, hvis manden er 41 år eller ældre.
  • Sædcellernes evne til at bevæge sig og sædens volumen falder kontinuerligt fra manden er 20 år, til han bliver 80 år.
  • En kvinde, hvis mandlige partner er over 45 år, har dobbelt så stor risiko for at abortere, som en kvinde med en partner under 25 år.

Mænd tager sædkvalitet for givet

Tallene er ikke nye. Tværtimod har det været sådan i flere årtier, fortæller professor Anders Juul. Alligevel er det de færreste, der er opmærksomme på problemet.

- Jeg oplever ofte, at folk ikke er klar over det. De fleste mænd tager for givet, at deres sædkvalitet er i orden, siger han.

Anders Juul forklarer, at man både i forhold til fertilitetsbehandling og i almindelige menneskers øjne ofte tænker fertilitetsproblemer som et kvindeproblem.

- Der skal to til tango. Konsekvensen af, at der ikke fødes nok børn, er, at vi ikke opretholder befolkningstallet. Det er et kæmpestort problem, som er enormt undervurderet.

Brikker i et spil

Cannabis, fedme, alkohol og stress. Det er nogle af de ting, som ifølge Anders Juul er faktorer, vi relativt let selv kan gøre noget ved. Han forklarer, at det kan ses i mandens sædkvalitet, hvis hans mor har røget cigaretter, mens hun ventede ham. Et sådan tilfælde vil ifølge professoren have en større negativ virkning, end hvis manden selv røg.

Ifølge Anders Juul, professor på Rigshospitalet, får 20 procent af danske mænd ikke børn. Video: Sanne Lau Pedersen

Men det er brikker i et spil, forklarer Anders Juul. For dagligt bliver vi udsat for tusindvis af stoffer, som gennem dyreforsøg er blevet bevist påvirker fertiliteten.

- Vi ved, at 20 procent af danske mænd ikke får børn. Hvis man gerne vil være biologisk forælder, men det ikke lykkes, tror jeg, man vil have det bedre med det, hvis man ved, man har gjort det, man kan og har levet sundt, siger han.

Stress er dårligt for sædkvaliteten

Hos Dansk Fertilitetsklinik i København oplever man, at det er et tabu for mange mænd at tale om barnløshed.

- Mænd bliver ramt på deres opfattelse af at være mand, hvis de ikke kan få børn. For nogle år tilbage lød det, at rigtige mænd får tvillinger. Opfattelsen af at være mand er, at man kan avle børn, og at de kan gøre deres kvinder gravide, siger Ursula Bentin-Ley, klinikchef hos Dansk Fertilitetsklinik og speciallæge i gynækologi, til TV 2.

Hun fortæller, at mange af hendes mandlige klienter ikke taler med andre om det, hvis deres sædkvalitet er ringe.

- De føler skam over det, selv om vi forklarer dem, at det ikke er noget, de selv kan gøre for. Og vi kan hjælpe rigtig mange af dem. Langt de fleste oplever at blive fædre, siger Ursula Bentin-Ley.

Hun opfordrer danske mænd til at begynde at se på, hvordan de lever deres liv. For eksempel er stress en negativ faktor, hvis man gerne vil stifte familie.

- Livsstil har betydning for sædkvaliteten, lige som fedme, kost og vitaminer har det. Der er også nogle andre ting, mænd selv kan tage højde for. Testiklerne skal helst ikke blive over 34 grader varme. Og hvis en mand har feber, så bliver sædkvaliteten nedsat i tre måneder efter. Og så skal man ikke forvente, at der sker noget, siger klinikchefen.