Samfund

Veganere og vegetarer gik på gaden i protest

Demonstrationen kommer på et tidspunkt, hvor veganske og vegetariske produkter i stor stil rykker ind på restauranter, cafeer og i supermarkeder.

En medfølende verden, hvor alle dyr er fri for menneskers mishandling og udnyttelse.

Sådan lød budskabet, da flere hundrede veganere og sympatisører i dag gik gennem gaderne i København og Aarhus ved to samtidige demonstrationer.

Demonstranterne sang og råbte slagord, mens de viftede med bannere med ordlyd som ”Vi er ikke maskiner” og ”Jeg er ikke et produkt” over billeder af høns og grise.

Fylder hylderne i supermarkeder

Demonstrationen kommer på et tidspunkt, hvor veganske og vegetariske produkter i stor stil rykker ind på restauranter, cafeer og i supermarkeder.

Ifølge en undersøgelse fra Coop Analyse er cirka 1,8 procent af den danske befolkning vegetarer, og det er uvist hvor mange af dem, der lever vegansk.

Jeg synes, det er godt for mig og mine børn, og jeg oplever kun positive reaktioner fra sundhedspersonale

Emilie Magrane, veganer

En af dem er Emilie Magrane, der er lærerstuderende og mor til børn, der også er veganere.

- Jeg synes, det er godt for mig og mine børn, og jeg oplever kun positive reaktioner fra sundhedspersonale. Vi skal stå sammen om dyrevelfærd og miljøet, så det er derfor jeg har truffet det valg, fortæller Emilie, der er med til demonstrationen i København.

Forening vil leve af planter

Næstformanden Thomas Erex i Danmarks Veganske Forening supplerer:

- Vi vil gerne se en verden, hvor vi ikke udnytter dyr og bruger dem som menneskers slaver. Vi bør ikke spise dem, bruge deres pels eller læder, og vi skal ikke bruge dem til underholdning som eksempelvis elefanter i cirkus, siger Thomas Erex.

Derfor skal den del af dansk produktion, der tjener penge på kød og mejeriprodukter, også lægges om, hvis det står til demonstranterne.

- Vi skal leve af at dyrke planter i stedet. Vi ville undgå mange sygdomme, der følger med kødproduktion og alle de negative konsekvenser for miljøet, siger Thomas Erex.

Afviser at være ekstreme

Mange opfatter veganere som aggressive og vil nødig give afkald på kød.

Men ved demoen i København opfordres der til at bruge en kærlig tone. Og veganerne synes ikke selv, de er ekstreme.

- På slagterier er det normalt, at kyllinger hakkes ihjel, ligesom hankalve skydes kort efter fødslen. Hvordan kan det være ekstremt at være imod det, spørger demonstranten Magnus Vinding, der til daglig er studerende.

- Når vi ikke må diskriminere væsener for deres hudfarve eller religion, så burde vi heller ikke diskriminere på baggrund af den art, de tilhører, siger Magnus Vinding.