Samfund

Pelle Hvenegaard vil bryde tabu om barnløshed efter seks års kamp

Pelle Hvenegaard gennemgik selv en tid forbundet med meget smerte, nu vil han hjælpe andre.

Seks år. Så lang tid skulle der gå for tv-værten Pelle Hvenegaard og hans kone, Caroline Gullacksen Hvenegaard.

Sammen med mere end hver tiende dansker i alderen 25-44 år led de af den hyppigste kroniske sygdom. Ufrivillig barnløshed.

- Grundessensen af det at være en mand og maskulinitet er jo, at man kan forplante sig. Det er vel også det, vi er skabt til. Så dét ikke at kunne var forbundet med så meget smerte, siger Pelle Hvenegaard.

Og det var blandt andet den smerte, der gjorde, at han nu er aktuel med en bog, der skal være med til at italesætte ufrivillig barnløshed for andre mænd.

Isolerede sig fra børnefamilier

Drømmen om et barn var altoverskyggende for Pelle Hvenegaard og hustruen. Og i løbet af de seks år isolerede de sig i stigende grad fra venner og familie, der selv havde børn.

Den tanke er ekstrem uudholdelig

Pelle Hvenegaard

For tv-værten kunne ikke tale om børn, fordi han så også var nødt til at forholde sig til, at det måske ikke blev en realitet for ham.

- Og den tanke er ekstrem uudholdelig, når man som Caroline og jeg har indset, at meningen og dermed også den store lykke ligger i at få børn, siger Pelle Hvenegaard.

Skal være stærk for sin kvinde

Parret var i fertilitetsbehandling i flere år uden held. I forvejen en frustrerende tid, men værten følte heller ikke, at han udover sin kone havde nogen at dele sine tanker med.

Det overrasker ikke overlæge Henriette Svarre. For ifølge hende er ufrivillig barnløshed et kæmpe tabu for mænd, selvom det følelsesmæssigt er lige så hårdt for dem, som for kvinderne.

- Der er svært for manden, fordi han får sat sin maskulinitet på spil. Samtidig skal han være den stærke for sin kvinde. Så den bliver dobbelt svær, siger hun.

Derfor er det også vigtigt at turde spørge ind og tale om det, fortæller overlægen.

En smuk diamant

Det lykkedes ikke lægerne at finde en forklaring på parrets ufrivillige barnløshed. Det endte dog alligevel godt for Pelle Hvenegaard og hustruen.

Tilbage i 2013 blev de godkendt til adoption og efter endnu nogle års ventetid, blev det endelig deres tur.

I slutningen af 2016 kunne en lykkelig Pelle Hvenegaard annoncere, at parret nu officielt var blevet forældre til ”den smukkeste, dejligste diamant”.

Med sig hjem fra Sydafrika havde den nybagte mor og far ni måneder gamle Zoe Ukhona. Og selvom Pelle Hvenegaard håber, at hans historie kan hjælpe andre, så er den først og fremmest dedikeret til datteren.

- Den er skrevet til vores lille pige, så hun kan læse om hele den lange vej, vi havde frem til den lykkelig dag, hvor vi stod med hende i armene første gang, siger han.