Samfund

DF kræver Radio24syv flyttet til Jylland

Kanalen skal helst placeres i Aarhus, mener DF, der kræver en flytning i forbindelse med et nyt medieforlig.

Dansk Folkeparti kræver taleradio-kanalen Radio24syv flyttet ud af København og til Vestdanmark.

Det skriver DR Nyheder.

Kravet vil partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) have forhandlet på plads, når kulturminister Mette Bock (LA) efter påske indkalder til forhandlinger om et nyt medieforlig.

- Det er et meget vigtigt krav for os, siger Kristian Thulesen Dahl til DR Nyheder.

Dansk Folkeparti har tidligere foreslået at flytte Radio24syv til Vestdanmark, men partiet gør det nu til et decideret krav til VLAK-regeringen.

To nationale taleradio skal fordeles ud i landet

Der findes i dag to nationale taleradiokanaler, Radio24syv og P1, og Dansk Folkeparti mener, at det er udtryk for en geografisk ubalance. Derfor skal den ene taleradiokanal, og det skal ifølge DF være Radio24syv, rykkes ud af hovedstaden.

- En stor del af vores fælles oplevelse af, hvad det er for et land, vi lever i, kommer fra medierne. Og vi ved, at man rapporterer i udgangspunktet derfra, hvor man selv ser tingene, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Når vi netop finansierer to taleradioer via vores fælles kasse, så er det oplagt at sige, at den ene sender med udgangspunkt i hovedstadsområdet, og den anden sender med udgangspunkt i Vestdanmark og endda fra Danmarks næststørste by, Aarhus, siger DF-formanden.

Det kunne ifølge Kristian Thulesen Dahl også være P1, der blev flyttet ud af København, men det giver ifølge Thulesen Dahl mest mening, at det bliver Radio24syv.

Når sendetilladelse udløber, rykkes kanalen

Derfor vil Dansk Folkeparti have skrevet en passus ind i det kommende medieforlig om, at Radio24syv – når kanalens otteårige sendetilladelse udløber i oktober 2019 – pålægges at sende med udgangspunkt i Vestdanmark.

- Der skal jo være et nyt udbud i forhold til Radio24syv, hvor det er naturligt at stikke et krav ind om, hvor radioen placeres. Derfor synes vi bare, at det er mest naturligt, at det er i forhold til Radio24syv, at vi tager den her flytningsdiskussion, siger han.

Kulturminister Mette Bock (LA) ønsker ikke at kommentere kravet fra Dansk Folkeparti, før hun selv har fremlagt regeringens udspil til et nyt medieforlig.

S støtter flytning af Radio24Syv

Hos Socialdemokratiet, der selv tidligere har foreslået at flytte Radio24syv til Vestdanmark, er der imidlertid fuldtonet opbakning til DF.

- Her er der et krav, som Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er helt enige om, siger medieordfører Mogens Jensen (S) til DR Nyheder.

Han mener ligesom Kristian Thulesen Dahl, at Radio24syv med fordel kan placeres i Aarhus, men understreger, at partiet endnu ikke har lagt sig endelig fast på en by i Vestdanmark.

Chefredaktør Jørgen Ramskov fastslår, at man ikke kan lave Radio24syv, som vi kender det i dag, hvis kanalen fremover skal have hovedsæde i Vestdanmark.

- Hvis man træffer beslutningen om at flytte hele radioen til Aarhus, så får man en helt anden radio. Så får man ikke Radio24syv, siger Jørgen Ramskov til DR Nyheder.