Samfund

Det vil skade produktet, siger kritikere af DF's flytteplaner for Radio24syv

Mediekommentator og chefredaktør frygter, at en eventuel flytning til Jylland vil skade og forandre Radio24syvs journalistik.

Det vil resultere i bedre radio, hvis Radio24syv flyttes fra København til Aarhus.

Sådan lyder påstanden fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, efter han onsdag har meldt ud, at partiet vil kræve, at radiokanalen flyttes til Danmarks næststørste by som en del af det forestående medieforlig. 

- Det her billede af, at man kun kan eksistere som landsdækkende radiokanal, hvis man er i hovedstaden, skal vi have gjort op med, siger han til TV 2.

Ifølge ham vil mediet bedre kunne dække nyheder vest for Storebælt fra Aarhus, men den påstand møder kritik fra flere fløje.

Journalist frygter dårligere journalistik

Radio24syv og P1 er de eneste to landsdækkende radiokanaler i Danmark, der primært sender interviews, nyheder og reportager - såkaldt taleradio. Begge er finansieret gennem licensen, og derfor mener Dansk Folkeparti, at placeringen er essentiel. 

- Når vi betaler via vores fællesskab, så hvorfor ikke placere dem to forskellige steder i Danmark? spørger Kristian Thulesen Dahl.

Det spørgsmål vil journalist og mediekommentator Lasse Jensen dog gerne svare på. Han tror, at det vil gå ud over journalistikken, hvis kanalen tvinges til Vestdanmark.

- Folketinget ligger i København, alle store institutioner ligger her, meget store forskningsinstitutioner ligger her. Ved at flytte det til Aarhus - uden at jeg har noget imod Aarhus - så vil man isolere Radio24syv fra en masse kilder i København, siger han. 

Han kalder kravet for "værdipolitisk" og mener ikke, at det bygger på viden om medierne.

Bedre balance

At det handler om værdier, er Kristian Thulesen Dahl enig i. 

- Det handler om, at vi gerne vil have en bedre balance i Danmark, men det handler også om, at man dækker verden primært fra der, hvor man er, siger han.

Jørgen Ramskov tror ikke, at radiokanalen kan sende, som de gør i dag, hvis de flyttes til Jylland. Video: Silvie Ulrikke Østebø

Han mener, at det er bedre, at Radio24syv flyttes, da kanalen kun har eksisteret siden 2010, og deres nuværende sendetilladelse udløber i oktober 2019. 

Partiformanden får opbakning fra Socialdemokratiet, som har tilkendegivet til DR Nyheder, at de støtter forslaget. 

Radio24syv selv tager dog ikke positivt imod udmeldingen. Chefredaktør og direktør Jørgen Ramskov fastslår, at man ikke kan lave Radio24syv, som vi kender det i dag, hvis kanalen fremover skal have hovedsæde i Vestdanmark.

- Hvis man flytter Radio24syv helt ud af København, så får man en helt anden radio end den, man har og åbenbart er glad for, siger Jørgen Ramskov til TV 2

- Vi har skabt en succes på at have meget livesending, mange mennesker i vores studier, mange politikere i vores studier, og sidst jeg tjekkede, så er de rigtig meget i København, siger han.

- Jeg er sikker på, at begrebet Radio24syv forsvinder. Det er højst tvivlsomt, at de vil byde på en kanal, som skal ligge i Jylland, vurderer Lasse Jensen. 

Kravet vil partiformand Kristian Thulesen Dahl have forhandlet på plads, når kulturminister Mette Bock (LA) efter påske indkalder til forhandlinger om et nyt medieforlig. Han understreger, at det er et vigtigt krav fra partiet.