GO'

Læges opråb delt mere end 10.000 gange - kæmpede for fire børns liv

Det kan koste børneliv, hvis lægerne presses yderligere i ny overenskomst, lyder det i et opslag, der nu er delt over 10.000 gange på Facebook.

Morten Schrøder er læge på Rigshospitalets børne- og ungeafdeling, og på sin seneste 18 timer lange nattevagt stod han med fire liv i hænderne.  

En kræftsyg dreng havde en voldsom maveinfektion. En to uger gammel baby blev indlagt med akut blodforgiftning. En baby på fem uger fik et epileptisk anfald og røg på intensiv. Og i venteværelset sad en 11-årig pige med sukkersyge på kanten af en komatilstand.  

Lægen havde ikke én pause, men det gik lige akkurat, hvilket Morten Schrøder ikke er sikker på vil være tilfældet, hvis lægernes overenskomster bliver forringet i de overenskomstforhandlinger, der er gået så meget i hårdknude, at der både er varslet lockout og strejker.  

- Hvis vi bliver presset endnu mere, så er jeg rigtig bange for, hvad det kan komme til at betyde for de børn, vi behandler. Hvis det begynder at gå skævt hos os, så koster det hen ad vejen, at børnene bliver mere syge og i yderste konsekvens måske slet ikke klarer den, siger han i 'Go' aften Danmark' og fortsætter: 

- For mit vedkommende handler det ikke om min løn - den er jeg ganske tilfreds med. Jeg er bare bange for, at vi ikke kan blive ved med at yde en behandling, som vi synes, vi kan stå inde for.

Frygter flere fejl

Samme budskab skrev Morten Schrøder i et opslag på Facebook, der nu er delt over 10.000 gange. Og han er ikke den eneste.

Flere af hans lægekolleger har råbt op om regionernes krav til yngre læger under overenskomstforhandlingerne. Og der er nogle særlige krav, som går igen i de forskellige opslag. 

Fagforeningen Yngre Læger oplyser til TV 2, at man blandt de brede forhandlingspunkter fra regionerne for eksempel finder forslag, der kan betyde, at læger skal have flere nattevagter. Og her bliver Morten Schrøder bekymret. Han frygter, at hyppigere nattevagter kan give alvorlige fejl. 

- Vi har lige nu nattevagter, som er 18 timer lange, og i realiteten arbejder vi meget tit 18 timer i træk. Det har jeg også gjort i fredags og i nat (natten til mandag, red.). Hvis det bliver presset endnu mere, og vi skal have endnu hyppigere vagter, kan jeg godt blive bekymret for, om det rigtige overskud er til stede, når man møder ind til sådan en vagt, siger han. 

- Læger må bare ikke lave fejl, men det gør læger engang i mellem alligevel, og det tror jeg, der er fare for, at der kan blive endnu mere af, hvis der bliver skruet endnu mere på skruetvingerne lige nu, fortsætter han. 

- Der bliver skabt myter om vores krav

Det lader dog til, at Morten Schrøder her kan ånde lettet op. Danske Regioners chefforhandler, Anders Kühnau, afviser nemlig, at regionerne stiller krav om, at yngre læger skal have flere nattevagter.

- Lige nu bliver der skabt mange myter, om hvad vores krav indeholder. Der er mange misforståelser, og så bliver man nødt til at forholde sig til, hvad der reelt er vores krav, understreger han over for TV 2 og fortsætter:

- De krav, vi har stillet, betyder ikke, at der kommer flere nattevagter. Hvis det endelig var noget, man skulle ønske, så var det at flere patienter kunne håndteres om aftenen, fordi vi blandt andet ved fra vores akuthåndtering, at der kommer en del patienter ind om aftenen. Men der er ikke nogen af os, der foreslår, at vi skal have flere på nattevagt. Det er simpelthen ikke rigtigt, siger han. 

Afhængig af sit hold

Et andet krav fra regionerne, som har floreret i opslag på Facebook, er, at lægerne bliver tilknyttet deres region i stedet for et enkelt hospital og derfor kan flyttes rundt efter behov.

Til det forklarer Morten Schrøder, at han er dybt afhængig af at kende det hold af sygeplejersker og læger, han arbejder sammen med. Det er nemlig kendskabet til kollegaernes dømmekraft, der gør, at en travl nattevagt med mange tilspidsede situationer kan ende godt.

- Hvis jeg har min gang på Rigshospitalet og næste uge skal tage op til Hillerød, kommer jeg ind i et miljø, hvor jeg ikke kender folk, hvor vi ikke har tunet vores arbejdsgange på samme måde, og det øger også risikoen for usikkerheder i arbejdet med patienterne, forklarer lægen. 

Også her afviser regionernes Anders Kühnau, at forslaget fra regionerne skal forstås sådan, at læger kan flyttes rundt fra et hospital til et andet. Han understreger i stedet, at forslaget knytter sig til afdelinger, der er spredt over flere matrikler i den samme by. 

- Der ville man så kunne arbejde på flere matrikler, men i den samme afdeling, lyder det. 

Kolleger siger farvel

Om det bliver til forringelser i lægernes overenskomst eller ej, så har Morten Schrøder allerede mistet tre erfarne kolleger den seneste måned, fordi de ikke kunne arbejde under forholdene, som de er nu. 

Anderledes har han det. Han vil fortsætte arbejdet som læge, uanset om hans opråb bliver hørt.

- Jeg har arbejdet rigtig lang tid for at komme hertil og have et arbejde, som jeg synes er vigtigt og meningsfuldt for mig. Det vil jeg blive ved med. Jeg vil bare gøre opmærksom på, hvordan virkeligheden er i vores verden lige nu, så dem der skal kigge fremad banen kan tage højde for det, når der skal tages beslutninger.