Pape afkræves svar om dansk involvering i Puigdemonts anholdelse

Den catalanske ekspræsident Carles Puigdemont blev anholdt i Tyskland tæt ved den danske grænse.

Regeringen skal svare på, om Danmark har været vidende om, at spansk efterretningstjeneste har opereret på dansk jord i forbindelse med anholdelsen af den catalanske ekspræsident Carles Puigdemont.

Sådan lyder det fra Enhedslisten, der vil rejse sagen over for justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

- Han blev anholdt lige syd for den danske grænse, og der har været oplysninger fremme om, at det skulle være på et tip fra spansk efterretningstjeneste. Der rejser spørgsmålet sig, om spanske agenter har opereret i Danmark, og om de danske myndigheder i så fald har haft viden om det, siger Pelle Dragsted fra Enhedslisten til TV 2.

Tyske og spanske medier har søndag rapporteret, at den spanske efterretningstjeneste fulgte Puigdemont hele vejen fra Finland, men at de besluttede at vente med at få foretaget anholdelsen, til catalaneren var kørt ind i Tyskland.

Ifølge avisen El Pais fordi, det blev vurderet, der her var større mulighed for at få ekspræsidenten udleveret til Spanien, fordi deres straffelov minder mest om den spanske.

- Hvis spanske agenter har opereret ulovligt på dansk territorium, er det selvfølgelig et kæmpe problem. Men lad os nu se. Vi synes bare, vi skal have afklaret det og have det frem, hvad der er foregået, siger Pelle Dragsted.

Det har søndag aften ikke været muligt at få en kommentar fra Justitsministeriet.

Fremskyndede afrejse fra Finland efter arrestordre

Puigdemont blev tidligere søndag anholdt af tysk politi, efter at han rejste ind i Tyskland fra Danmark, skriver flere medier. Mandag stilles han for en dommer i Tyskland.

I Spanien er han sigtet for "oprør" og risikerer op til 25 års fængsel.

Siden torsdag havde Puigdemont været på besøg i Finland, hvor han blandt andet skulle mødes med finske politikere. Han skulle efter planen rejse ud af landet igen lørdag eftermiddag.

Men afrejsen mod Belgien blev angiveligt fremskyndet, efter Finland modtog en europæisk arrestordre på ham fra Spanien.

Anholdelsen søndag skete ved motorvej A7 nær den dansk-tyske grænse.

Har hyret specialiseret advokat

Puigdemonts advokat Paul Bekaert bekræfter, at den landflygtige ekspræsident valgte at køre tilbage til Belgien i stedet for at tage flyet som planlagt, og at han derefter blev anholdt i Tyskland.

- Vi har selvfølgelig straks hyret en specialiseret advokat til at varetage hans interesser i Tyskland i spørgsmålet om den europæiske arrestordre, siger Paul Bekaert.

Anholdelsen fik søndag tusindvis af catalanere til at gå på gaden i Barcelona i protest og for at kræve, at Tyskland ikke udleverer Puigdemont til retsforfølgelse i Spanien.