De misbrugte filmbørn

Sebastian dedikerer udødelige hits til misbrugte børn: Du er ikke alene

Sebastian på scenen under Ken Gudman mindekoncerten i Amager Bio. Torben Christensen / Scanpix

Sangene er blevet aktuelle igen på en ny måde.

Når sangeren Sebastian drager afsted på turne i april, vil publikum garanteret synge med på ørehængere som 'Du er ikke alene' og 'Måske ku' vi' som så mange gange før. 

Men for sangeren på scenen har præcis de to sange nu fået en ny betydning.

Sangene er nemlig skrevet som titelmelodier til to film fra 1976 og 1978. Film der nu forbindes med overgreb på børn. 

I TV 2s dokumentarserie 'De misbrugte filmbørn' fortæller flere tidligere børneskuespillere, at de blev udsat for seksuelle overgreb eller forsøg på samme af de to filminstruktører Lasse Nielsen og Ernst Johansen i forbindelse med optagelserne.

- Det er vores allesammens sange

I dag er der formentlig flere, der kender sangene end filmene.

Men forbindelsen mellem dem har alligevel fået Sebastian til at spørge sig selv, om publikum ser en sammenhæng mellem sangene og filmene. Og dermed også ham.   

Sebastian har dog besluttet, at det ikke skal stoppe ham fra at fortsætte med at spille dem, fortæller han til Information. 

- De her sange er ikke instruktørens sange - det er vores allesammens, og de skal ikke behæftes med det her, siger han til avisen. 

Se Sebastian optræde med nummeret 'Du er ikke alene' live ved 'Knæk Cancer' i 2016.

Toppen af poppen knækker cancer - Sebastian

Aktuel igen

I stedet vil Sebastian, der bærer det borgerlige navn Knud Christensen, gøre et nummer ud af de triste afsløringer, næste gang han går på scenen.

Han går i tanker om at dedikere sangene til de modige mænd og kvinder, der har bragt overgrebene frem i lyset ved at fortælle deres personlige historier. 

- Man fornemmer, at de har fundet et vist fællesskab i at turde stå frem. Sammen. Så derfor bliver 'Du er ikke alene'- titlen og sangen mærkeligt nok aktuel igen. Det kan godt være, at de virkelig har været alene med deres smerter og skam, men i sorgen har de nu fundet hinanden, siger sangeren.

Se Sebastian fortælle om sangen 'Måske ku' vi'  og hør Isam B's fortolkning af den i 'Toppen af poppen'.