Samfund

Fagfolk: Giv pædofile behandling uden henvisning fra læge

To ud af tre, der søger hjælp for pædofili, trækker sig. De frygter registrering hos lægen, siger eksperter.

Undersøgelser har vist, at mellem én og tre procent af alle voksne mænd har seksuelle fantasier om børn. Men størstedelen handler aldrig på deres lyster.

Faktisk søger flere pædofile hvert år selv om hjælp, inden de begår ulovligheder.

Ifølge Politiken er det årligt mellem 60 og 80 personer, som selv søger hjælp, fordi de har seksuelle tanker om børn og ved, at det er forkert.

Men de pædofile ender ofte med at trække sig fra behandlingssystemet, fordi de frygter at blive registreret. Derfor er det kun omkring hver tredje, som ender i behandling, mens resten mister kontakten med systemet. Det fortæller en psykolog og en overlæge til avisen.

Psykolog foreslår behandling uden henvisning

For at komme i behandling skal man have en henvisning fra sin egen læge, og så kommer det til at stå i journalen, at man er henvist til udredning eller behandling for pædofili.

- Det kan mange ikke overskue. De frygter konsekvenserne, hvis det registreres, at de har seksuelle tanker om børn, siger psykolog og ph.d. Susanne Bengtson fra Retspsykiatrisk Ambulatorium ved Aarhus Universitetshospital til Politiken.

Hun mener derfor, at det skal være muligt at komme i behandling uden at skulle have en henvisning.

- Det er min vurdering, at vi ville kunne få flere i behandling, hvis de ikke skal omkring egen læge, siger hun.

Overlæge: Skal have fat i dem for at kunne hjælpe

Ledende overlæge ved Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, Ellids Kristensen, er enig. Hun mener, at vi har en forpligtelse til at passe på vores børn, og at vi har en forpligtelse til at hjælpe de mennesker, der frivilligt rækker ud efter hjælp.

- De fleste, der ringer ind, har samlet mod til sig igennem meget lang tid, for det er ikke nemt at gå rundt med de her tanker, siger hun til TV 2.

Hendes håb er, at man ved at droppe kravet om at have en henvisning fra egen læge kunne få flere til at henvende sig og flere til at komme i behandling.

- De mennesker, som render rundt med de her tanker, føler sig jo meget alene og har ofte slet ikke nogen at tale med. Hvis vi skal hjælpe dem med at styrke de sider af dem selv, som sørger for, at de ikke udlever det her, så er vi nødt til at få fat i dem, så vi som professionelle kan hjælpe dem, siger Ellids Kristensen til TV 2.