FE: Udenlandsk stat bag cyberangreb på danske universiteter

Mere end 300 universiteter i 22 lande har fået stjålet akademisk data. Ifølge de amerikanske myndigheder står Iran bag.

Det er "meget sandsynligt", at en udenlandsk statslig aktør har forsøgt og er lykkedes med at "kompromittere" e-mailkonti hos flere ansatte på danske universiteter.

Sådan lyder det i en ny trusselsvurdering fra Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed (CFCS).

Ifølge myndigheden skal det være sket som resultat af et omfattende antal spear phishing-mails målrettet ansatte på universiteter og andre organisationer over hele verden i perioden 2014-2016.

Ved phishing-angreb lokkes modtagerne af en email til at trykke på et link eller lignende, der lukker uønsket software ind i systemet.

Ifølge USA har angrebene tilknytning til Iran. De amerikanske myndigheder offentliggjorde således tidligere fredag et anklageskrift mod iranske hackere på angreb mod universiteter i hele verden.

- Vi vil ihærdigt efterforske og retsforfølge fjendtlige aktører, som forsøger at profitere på amerikanske ideer ved at infiltrere vores computersystemer og stjæle intellektuel ejendom, siger USA's vicejustitsminister, Rod Rosenstein, ifølge Reuters.

Ifølge Center for Cybersikkerhed har angrebene i Danmark været målrettet medarbejdere med specialer inden for blandt andet økonomi, sundhed, kemi, fysik, geologi, miljø og transport.

- CFCS vurderer, at det er sandsynligt, at aktøren bag angrebene har været særligt interesseret i disse fagområder, men det er også muligt, at angriberne har forsøgt at misbruge adgange til medarbejdere på disse områder til at indsamle informationer på andre områder end de nævnte, lyder det i trusselsvurderingen.

Universiteter i 22 lande angrebet

Angrebene har på globalt plan omfattet e-mailkonti fra over 100.000 lærere på universiteter og højere læreanstalter. Omkring 8000 af de berørte er blevet kompromitteret som følge af sagen, skriver det amerikanske justitsministerium.

De amerikanske myndigheder beskriver sagen som et af de største statsstyrede cyberangreb nogensinde.

Ved angrebene blev der, ifølge amerikanerne, stjålet akademiske data, der fyldte over 31 terabytes fra 144 universiteter i USA og fra 176 universiteter i 21 andre lande - heriblandt altså Danmark.

Det amerikanske finansministerium skriver på sin hjemmeside, at det indfører sanktioner mod de anklagede og mod instituttet Mabna, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Mabna er ifølge de amerikanske myndigheder et selskab, som skal hjælpe iranske forskningsorganer til at stjæle informationer.