Samfund

Netto indfører pant på plastikposer

Formålet er at få plastik væk fra naturen.

For første gang i Danmark indfører supermarkedskæden Netto nu pant på plastikposer. Formålet er at få plastikken væk fra naturen.

Forsøget starter 16. april på Fyn, hvor kunderne skal betale 50 øre mere for deres plastikposer. Når man så afleverer sin pose igen, får man en krone tilbage.

- Plastikforurening er et kæmpe problem i verden i dag, og i Netto og Dansk Supermarked bruger vi rigtig meget plastik. Vi sælger millioner af de her plastikposer, så jeg synes, at vi har et ansvar for at prøve nogle nye veje - sammen med Verdensnaturfonden - for at reducere vores påvirkning med plastik på miljøet, siger Michael Løve, der er direktør i Netto International, til TV 2.

I praksis køber man sin pose ved kassen, som man plejer. Når man vil have sin krone retur, så aflever man blot sin brugte plastikpose ved kassen igen.

Brug poserne flere gange

Netto håber fortsat, at kunderne genbruger deres plastikposer.

- Men når du så synes, at posen ikke hænger sammen mere, og er moden til en udskiftning, så køber du en ny. Men samtidig afleverer du den gamle, og får panten retur, siger MIchael Løve.

Hvis initiativet fungerer, forventes pantordningen udbredt til samtlige Nettos næsten 500 butikker i Danmark samt i udlandet, hvor Netto driver flere end 800 butikker fordelt over Sverige, Polen og Tyskland, men...

- Vi ved simpelthen ikke, hvor mange kunders adfærd det her påvirker. Vi ved ikke, om det er 20 procent af kunderne, der kommer tilbage med poserne, eller om det er 80 procent. Før vi har gjort os nogle erfaringer med, hvordan kunderne reagerer - og hvordan vi rent fysisk håndterer det her i butikken - så tør jeg ikke trykke på en store knap, siger Michael Løve til TV 2.

Al plastik under lup

Dansk Supermarked og WWF Verdensnaturfonden har indgået et samarbejde om ordningen med posepant, og det er der flere gode grunde til, fortæller Bo Øksnebjerg, der er generaldirektør i WWF:

- Det er en virkelig god dag for både naturen og de vilde dyr. Man skal huske på, at der er otte millioner tons plastisk i verden, der ryger ud i naturen og kvæler dyrelivet. Med den her ordning, får vi plastikken tilbage - og det bliver ikke bare brændt, det bliver tilmed genanvendt.

- Samtidig har vi lavet en aftale med Dansk Supermarked om, at vi de næste fem år skal kigge på al plastik, der er i butikkerne. Fra vatpinde til indpakning af produkter og emballage, så vi finder bæredygtige alternativer, siger Bo Øksnebjerg til TV 2.

Et eventuelt overskud fra pantordningen går til WWF Verdensnaturfondens store arbejde med at fjerne plastik fra naturen og begrænse plastforurening i Danmark og ude i verden.

Plastikposer er kun en af flere ting i vores daglige husholdning, der belaster miljøet. Se en liste med andre "miljøsvinere" herunder.

Miljøsvinere i hjemmet

 1. Sølvpapir

  Sølvpapir, også kaldet staniol, er lavet af aluminium. Hvis det ender i naturen er det mange år om at blive nedbrudt.

 2. Dåser

  De fleste dåser er lavet af hvidblik - en slags jern med tin på indersiden og tit en lak eller et tyndt lag plastik på ydersiden. Nogle kemiske stoffer fra det tynde lag plastik kan slippe over i vores mad, og man mistænker dem for at være hormonforstyrrende.

 3. Plastikposer

  Der er mere end 100 forskellige slags plastik, og der findes også mange forskellige slags plastikposer. Mange bæreposer er lavet af genbrugsplast, og en bærepose kan derfor indeholde kemikalierester fra ting som legetøj eller plastik fra et nedløbsrør.

 4. Maskinopvaskemiddel

  Sæbe til opvaskemaskinen er et skrapt middel. Det er koncentreret, fordi det skal blandes med vandet i maskinen. Maskinopvaskemidler kan indeholde kemiske stoffer, der er skadelige for naturen - for eksempel EDTA og klorholdige blegemidler.

 5. Make-up

  Make-up indeholder konserveringsmidler, der sørger for, at varen ikke rådner. Nogle af konserveringsmidlerne kan give os allergi. Andre kemiske stoffer som parabener er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Make-up kan desuden indeholde det kemiske stof EDTA, der er skadeligt for miljøet.

 6. Deodorant

  Nogle deodoranter er bakteriedræbende. De indeholder det kemiske stof triclosan. Det skader miljøet og er mistænkt for at gøre bakterier modstandsdygtige over for penicillin.

 7. Vaskepulver og skyllemiddel

  Nogle af de vigtigste kemiske stoffer i vaskepulver er tensider. De løsner snavs, fedt og olie fra tøjet. De fleste tensider forurener vandmiljøet, men rensningsanlæggene fjerner de fleste tensider fra spildevandet. Noget vaskepulver indeholder også optisk hvidt, der er giftigt for vandmiljøet og svært at nedbryde i naturen.

  Skyllemidler indeholder også store mængder tensider, der forurener miljøet. Desuden er der ofte tilsat både parfume og farvestoffer.

 8. Maling

  Maling og lak er nogle af de produkter, der indeholder flest farlige, kemiske stoffer. På malerbøtten står der en MAL–kode, der gør opmærksom på farerne. MAL-koden består af to tal, for eksempel 1-1. Jo lavere tal, jo bedre og mindre farligt.

 9. Klorin

  Klorin og andre klorholdige rengøringsmidler indeholder næsten alle sammen det kemiske stof natriumhypoklorit. Det er både skadeligt for dig og for vandmiljøet.

 10. Kalkfjerner

  Kalkfjerner indeholder blandt andet syre, der kan opløse kalken. Kalkfjerner er ofte tilsat andre kemiske stoffer, der kan belaste miljøet.