Samfund

Flere ældre mænd end nogensinde bliver fædre - 65-årig er nu far til fire

Fordelen er, at de har mere erfaring, siger ekspert. Ja, jeg bliver ikke så nervøs, når de bliver syge, siger 65-årige Stuart Goodale.

Skub. Skub. Skub. Skub. Skub. Han står bag gyngen, hvor hans 2-årige søn sidder og holder godt fast i snorene.

Det er 27 år siden, han første gang skubbede et af sine fire børn på en gynge. I 2011 og 2015 blev i dag 65-årige Stuart Goodale far igen, og nu står han bag gyngen endnu engang.

Dermed er han en del af billedet på det faktum, at flere ældre mænd end nogensinde før bliver fædre.

697 mænd over 50 år blev fædre i 2017, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er det højeste antal i Danmark siden 1986, hvor man begyndte at registrere alderen på nybagte fædre.

Ældre far: - Jeg har mere ro

Stuart Goodale er en af de tre fædre, seerne møder i aftenens afsnit af TV 2-programmet 'Rynker og Rollinger', der bliver sendt klokken 20.

- Jeg har prøvet at være far til små børn før. Jeg har en anden ro nu. En ro, som også bedsteforældre har. Da jeg var ung far, kunne det godt være uoverskueligt, hvad man skulle gøre, når børnene var syge, havde problemer eller konflikter. Det hele virker ikke så uoverskueligt denne gang, siger 65-årige Stuart Goodale, der fik sit sidste barn som 63-årig.

Svend Aage Madsen, chefpsykolog ved Rigshospitalet og klinisk specialist og ekspert i mænds sundhed, ser det som en positiv ting, at flere ældre får børn.

- Vi lever længere og er meget sundere i den sidste del af vores liv, end vi var tidligere. Det er derfor meget positivt, at flere har gåpåmod og lyst til at få børn i en højere alder, siger han til TV 2.

Chefpsykolog: Beslutning om børn er mere velovervejet

Han peger desuden på, at det typisk er mere velovervejet, når folk får børn, når de er ældre end 50 år.

- Så har folk typisk besluttet det på grundig vis. Mange har også bedre mulighed for at tage sig af børnene, fordi de ikke arbejder så meget som tidligere, siger han.

Hos Dansk Center for Aldringsforskning ved Syddansk Universitet peger centerleder Kaare Christensen på, at den eneste indlysende ulempe er, at man har færre år foran sig end de yngre forældre.

- Men der er ikke nogen fysiske barrierer i 50’erne eller 60’erne, der gør, at de ikke kan være fædre, selvom det godt kan være, at det er lidt hårdere, siger han.

- Nogle vil også være mere erfarne fædre, og det kan nogle gange være en fordel.

- Jeg bliver træt

65-årige Stuart Goodale peger selv på, at han ikke har de samme kræfter, som sidst han havde børn.

- Ulempen er, at jeg bliver træt. Jeg var meget aktiv og spillede basketball, da jeg var ung. Jeg kan bare ikke det samme, som jeg kunne dengang, siger Stuart Goodale.

Ekspert i mænds sundhed Svend Aage Madsen er ikke overrasket over, at flere ældre mænd får børn i dag i forhold til tidligere.

- Halvdelen af alle par bliver skilt i dag, og der er en tendens til, at folk bliver gift igen. Samtidig er der en tendens til, at mænd gifter sig med nogen, der er yngre, så det er næppe så overraskende, at flere mænd får børn som ældre, siger han og uddyber:

- Nogle gange har den nye kvinde ingen børn, og det kan være, hun har det ønske. Andre gange har folk det ønske, at de godt kunne tænke sig at have et barn sammen.