Unges drukvaner er pĂĄ vej i rigtig retning

De fleste unge er ikke i risiko for et for højt alkoholforbrug. Det viser en ny omfattende undersøgelse.

Danske unge er europamestre i at drikke mest, men det gĂĄr i den rigtige retning. De fleste drikker nemlig inden for, hvad sundhedsstyrelsen anbefaler. Det viser en ny stor rapport fra Rockwool Fonden.

I 10 ĂĄr har forskere fulgt en gruppe unge, fra de var 15 til 25 ĂĄr. 11 procent har et meget lavt forbrug af alkohol gennem deres ungdom. Det er typisk unge med indvandrerbaggrund og unge med ”usædvanlig høj skolemotivation”.

- For de unge med indvandrerbaggrund handler det ofte om familieværdier, hvor alkohol ikke er en lige sĂĄ naturlig del af hverdagsbilledet. De unge, der har en usædvanlig høj skolemotivation, vil typisk prioritere skole og læsning over sociale arrangementer, der indebærer alkohol.

Rapporten beskriver, at gruppen af unge, der ikke drikker oftere, føler sig uden for fællesskabet og føler sig ”anderledes”, nĂĄr de i mindre eller ingen grad deltager i eksempelvis sommerens festivaler. Det kan studerende Julie Hindkjær pĂĄ 24 ĂĄr nikke genkendende til.

Jeg tror, det er svært at passe ind, fordi vores ungdomskultur ofte handler om at drikke meget

Julie Hindkjær

FĂĄ drikker langt over anbefalingerne

Kun seks procent af dem blev karakteriseret som unge med et ”kronisk højt” alkoholforbrug, hvor de gennem alle 10 ĂĄr drikker 32 genstande om ugen, gennemsnitligt.

- Dem, der har et meget højt alkoholforbrug, kommer typisk fra mere ressourcesvage familier, og sĂĄ er de mindre motiverede til at gĂĄ i skole end andre unge i aldersgruppen, siger Stefan Bastholm Andrade, der er seniorforsker ved VIVE og medforfatter af rapporten.

40 procent af dem med kronisk højt alkoholforbrug er kvinder, som er en særlig risikogruppe.

- Det er altsĂĄ stadig mændene, der udgør den største del af gruppen, men et højt alkoholforbrug rammer generelt kvinder hĂĄrdere, og derfor skal vi være opmærksomme pĂĄ den gruppe ogsĂĄ, siger Stefan Bastholm Andrade.

Unge med strenge regler drikker mindre intenst

Hvis unge i 15-18-ĂĄrsalderen har fĂĄet mere lempelige alkoholregler med hjemmefra, har de en større tendens til at ”binge-drikke” end unge, der hjemmefra har fĂĄet at vide, at de maksimalt mĂĄ drikke omkring to genstande af gangen. Binge-druk handler om at bunde genstande hurtigt under eksempelvis drukspil.

Undersøgelsen viser dog, at dem med stramme regler med tiden indhenter dem, der har mere lempelige regler. Og 20-ĂĄrige Aleksandra Milanovic har ogsĂĄ oplevet en tendens:

- Jeg føler, at dem, der fĂĄr at vide, at de ikke mĂĄ drikke, oftere er dem, der kommer til at drikke mest. Fordi de ikke vil føle sig sĂĄ begrænsede.

Drukturene topper tidligt

NĂĄr gruppen af unge er i 20’erne, vil deres alkoholforbrug typisk være blevet mindre. Ifølge rapporten topper alkoholforbruget i 18-19-ĂĄrsalderen, hvilket ofte hænger sammen med, at den unge starter pĂĄ en ungdomsuddannelse.

- Selvom alkoholforbruget topper i den alder, klarer størstedelen af de unge sig ret godt i skolen. SĂĄ noget tyder pĂĄ, at de finder en naturlig balance mellem at have fester med alkohol i weekenden og samtidig koncentrere sig i skolen.

Julie Hindkjær og Aleksandra Milanovic har ikke deltaget i undersøgelsen.