Samfund

Det er ikke kun Facebook - næsten alle apps holder øje med dig

Har du været hos slagteren, på værtshuset eller en tur for meget hos elskerinden, ved din telefon det højst sandsynligt.

"Lokalitetstjenester".

Det ligger i ordet tjeneste, at din smartphone yder en service for dig, når den holder øje med, hvor du er. 

For det gør telefonen højst sandsynligt, hvis ikke du har slået lokalitetstjenester fra. 

Dermed kan telefonen fortælle om gode restauranter i nærheden, hvordan vejret er eller regne ud, at du er i lufthavnen, når du gerne vil fortælle omverdenen, at du er på vej på ferie.

Men efter det i går blev afsløret, at et analyse-bureau har stjålet data om 50 millioner amerikanske vælgere via deres Facebook-profiler, er debatten blusset op om, hvilke digitale spor vi efterlader os.

Derfor har flere valgt at forlade Facebook i protest mod, at deres data lander i de forkerte hænder under hashtagget #deletefacebook. 

Det er dog langt fra kun Facebook, der suger information om, hvor du befinder dig. Det gør adskillige af de apps, du har downloadet. Og du har selv accepteret det. 

Her ved din mobil, hvor du har været - og sådan slår du det til og fra

På en iPhone: Gå i Indstillinger -> Anonymitet -> Lokalitetstjenester -> Systemtjenester -> Hyppige lokaliteter

På en Android: Gå i Indstillinger -> Placering -> Placeringshistorik -> Slå til eller fra

- De ved næsten alt

Keld Norman er it-sikkerhedskonsulent i Dubex, og ifølge ham ved "danskerne generelt ikke noget som helst om de misbrug af metadata, der finder sted".

- Google, Apple og Facebook indsamler så mange data, som de overhovedet kan. De ved, hvornår du står op om morgenen, når du tager din telefon for at tjekke din mail.

- Når du tjekker vejret, ved telefonen, hvor du er, da du afgiver gps-positionen fra din telefon. Går du rundt i dit hus, er der en tilt-censor i telefonen, der registrerer, om du er gået op eller ned ad trapperne. De ved næsten alt, hvad vi foretager os.

Keld Norman understreger, at det også har sine fordele, når vi deler vores data:

- Når vi har en aftale i kalenderen, aflæser Google adressen. Så skal du måske kun skrive de første bogstaver i adressefeltet, og så regner telefonen resten ud. Det er vi glade for.

Han suppleres af chefredaktør på gadgetmagasinet Input Torben Vognsen.

Ifølge ham gør mobilens viden om dig i 99 procent af tilfældene hverdagen lettere:

- Det er let at slå lokalitetstjenesterne fra, men rigtig mange tjenester vil miste meget af deres funktionalitet. Fra vejrudsigten, der ikke vil kunne give dig info om temperatur eller regn, til Tinder, der ikke vil kunne finde dine potentielle partnere i nærheden.

På kompromis med privatlivet

Der er altså fordele ved at give sine oplysninger - eller metadata - til apps og virksomheder som Google, Facebook og Apple.

Forskellen på hvordan informationerne anvendes, er dog klar.

- Just Eat tjener penge på at sælge og levere pizza, og de er i udgangspunktet ikke interesseret i mere viden om dig. Facebook er værre, på den måde at dine informationer for dem er en handelsvare. De tjener penge på at videreformidle information om dig til en tredjepart, der kan målrette sine reklamer, siger Torben Vognsen.

Ifølge Keld Norman må man forholde sig til, hvor meget af privatlivet man vil lægge åbent frem. 

- Man siger, at hvis noget er gratis, så er det fordi, du er produktet.

- Er vi blevet en råvare for de her virksomheder?

- Ja, det er os, der har pengene og tjener pengene. Vi køber det, vi ser. Det kan man manipulere med ved at vise os de ting, man gerne vil sælge os, siger Keld Norman.

Vil du være sikker på, at du ikke bliver læst over skulderen, når du skriver med venner, kolleger og kæresten? Så følger her en liste over nogle apps, og hvordan de beskytter dine samtaler.

Sådan beskytter følgende apps dine beskeder:

  1. Signal

    Signal Private Messaging er en beskedtjeneste udviklet af non-profit-organisationen Open Whisper Systems. 

    Ideen var at lave en app, hvor ingen andre end afsender og modtager kan læse med. 

    Signal bruger end-to-end-kryptering og skriver på deres hjemmeside, at de end ikke selv kan læse det indhold, brugerne sender til hinanden gennem appen. 

  2. Messenger og WhatsApp

    Messenger og WhatsApp er ejet af Facebook.

    WhatsApp advarer dig, hvis der ikke er end-to-end-kryptering i en bestemt chat.

    Messenger advarer dig derimod ikke, når dit privatliv kan være udsat.

     

  3. Apples iMessage og Facetime

    Apples iMessage og Facetime bruger end-to-end-kryptering, men det er ikke tydeligt, hvornår den er slået til eller ej.

    For eksempel virker krypteringen ikke, når du sender en besked til en, der ikke har en iPhone.

    Apple tager officelt afstand fra, at brugeres samtaler overvåges. De har tidligere offentliggjort det, når de har fået henvendelser fra regeringer, der gerne ville kigge deres borgere i kortene.

     

  4. Google Duo, Allo og Hangouts

    Google råder over flere forskellige beskedtjenester.

    Google Duo er bedst sikret med end-to-end-kryptering.

    I appen Allo kan man selv slå krypteringen til og på den måde sikre sig, mens det slet ikke er muligt i den tjeneste, der hedder Hangouts.

    Ligesom Apple tager Google generelt afstand fra overvågning gennem deres apps og hænger gerne dem ud, der henvender sig for at snage i brugernes privatliv.

     

  5. Skype

    Flere end 300 millioner bruger Skype på verdensplan, men mon de er klar over, at deres beskeder og samtaler ikke er særligt private?

    Selvom Skype er ejet af giganten Microsoft og flere gange har været i søgelyset i forbindelse med overvågning, så benytter Skype stadig en svag form for kryptering, der gør brugerne udsatte.

     

  6. Snapchat

    En hurtig besked eller et billede, der er væk igen efter højst 10 sekunder. Bliver det mere sikkert? Ja, det gør det i den grad.

    Selvom Snapchat har en skarp politik omkring retten til privatliv, så bliver der i praksis ikke gjort noget for at beskytte brugerne.

    Snapchat bruger for eksempel endnu ikke end-to-end-kryptering.