Verden er lykkeligere end sit rygte - men Danmark er forskerne uenige om

Den 20. marts er 'international lykkedag', og på verdensplan er der meget at glæde sig over. I Danmark er lykken dog langt mere lunefuld.

Færre atomvåben, landminer og sultende børn samt flere fredede havreservater end forventet. Det er nogle af de ting, man som verdensborger anno 2018 kan glæde sig over.

Objektivt set er verden da også et bedre sted, end hvad man kan få indtryk af, når man følger mediernes historier om krig, konflikt og storpolitiske dramaer.

Og man skal heldigvis ikke grave dybt for at finde positive nyheder, mener Sophie Jo Rytter, redaktør på mediet Verdens Bedste Nyheder.

- Så andre medier kan sagtens komme med på den bane. Der er nok til alle, siger hun i ’Go’ morgen Danmark’.

Hver dag fokuserer hun og hendes kollegaer på konstruktive historier fra hele verden. Målet er at sætte fremskridt og løsninger på dagsordenen, og hvis bivirkningerne er, at folk bliver i bedre humør, gør det selvfølgelig heller ikke noget, fortæller Sophie Jo Rytter.

Selv bliver hun af sit arbejde hver dag mindet om, at det er muligt at gøre en forskel.

- Mange af de historier, vi skriver, handler om helt almindelige mennesker, som enten har fundet på et eller andet – et initiativ, en løsning, som kan batte noget – eller som får sat pres på vores politikere og verdens ledere, for at de kan ændre nogle ting, siger Sophie Jo Rytter.

Lykken over styr

Mens tingene går fremad på verdensplan, ser lykken imidlertid ud til at vende herhjemme.

Efter flere år med komfortabelt forspring til resten af verden, er Danmark i de seneste målinger droslet fra en sikker førsteplads til en nuværende tredjeplads i FN’s såkaldte ’World Happiness Report’.

Derfor er nogen mere lykkelige end andre:

Ifølge FN kan knapt trefjerdedele af forskellen i lykke mellem nationerne forklares ud fra variationer i seks parametre:

  • BNP per indbygger: Mangel på penge er en væsentlig kilde til ulykke især hvis man lever i fattigdom
  • Social støtte
  • Langt liv med sundhed
  • Frihed til at foretage valg i livet
  • Gavmildhed
  • Ingen korruption
square to 16x9

Rapporten, som udkommer hvert år, rangerer 106 lande efter faktorer som helbred, adgang til lægebehandling, familierelationer, jobsikkerhed, politisk frihed og graden af korruption – og herigennem angiveligt indbyggernes overordnede niveau af lykke og livskvalitet.

- Den positive historie er, at vi stadig ligger i toppen. Og at landene i top-5 er så tætte i deres rangering, at vi faktisk ikke reelt ved, hvem der ligger nummer ét og fem, forklarer analytiker Michael Birkjær fra tænketanken Institut for Lykkeforskning til TV 2.

- Den mindre positive historie er, at vi for ti år siden var langt foran andre lande, også de andre nordiske. Med tiden er Danmark så faldet ned på deres niveau – et ret stort stykke faktisk.

Michael Birkjær advarer, at særligt unge danskere mistrives mere og mere. Noget, som afspejler sig i både lykkeforskningen og i den nationale sundhedsprofil for 2017, der blandt andet dokumenterer stigende stressniveauer i befolkningen. Særligt hos unge kvinder.

- Normalt vil vi gerne se, at de unge er de lykkeligste, og det ser vi også i andre lande. Men i Danmark begynder tendensen at være den modsatte, siger Michael Birkjær og tilføjer:

- Nu er der også statistik på det og ikke bare historier, vi bliver fortalt.

Problemet er endnu ikke så grelt, at vi ikke længere kan kalde os et af verdens lykkeligste lande. Men titlen må ikke være en sovepude, advarer Michael Birkjær, som opfordrer politikere til at tage udviklingen seriøst og adressere problemerne, inden lykken sættes over styr.

Lykken er lunefuld

På Aarhus Universitet er professor og lykkeforsker Christian Bjørnskov dog uenig i den ulykkelige udsigt.

Afstemning

Ifølge ham er problemet ikke, at danskerne er i færd med at blive mindre lykkelige, men derimod at FN’s undersøgelse bruger et anderledes spørgsmål end tidligere lykkemålinger.

- Gallup (som FN bruger som analyseinstitut, red.) spørger på en lidt anden måde end de andre spørgeskemaer. De beder nemlig folk om at vurdere, hvor godt eller skidt deres liv er, i forhold til hvad de kan forestille sig, forklarer Christian Bjørnskov.

- I de ældre målinger, hvor Danmark lå klart foran de andre, blev man ikke bedt om at sammenligne. Så det er simpelthen det, der har fået det til at se ud som om, Danmark relativt har mistet sin position.

Lykken er nemlig lunefuld, og man vænner sig hurtigt til bedre forhold, forklarer Christian Bjørnskov.

Som eksempel fremhæver han blandt andet, hvordan danskerne ofte tager for givet, at retssystemet ikke er korrupt – eller sågar om det går fremad i resten af verden.

Den enkeltes forventninger er derfor en usikker lykkemåler, mener Christian Bjørnskov, som i stedet anbefaler at se på indbyggernes tillid til hinanden og samfundet. Og her er Danmark fortsat i front.

Uanset om landets samlede lykke er på vej op eller ned, er der som dansker stadig meget at glæde sig over. Her får du fem bud fra TV 2s redaktion:

Fem ting at glæde sig over

Top tre over lykkeligste lande

Selvom vi har sat vores mangeårige førsteplads over styr til Finland og Norge, er Danmark ifølge FN stadig et af verdens bedste lande at leve i.

Foråret er på vej

Is, sne og bidende kulde er ved at bukke under for sol, blomster og fuglesang. Og så bliver dagene længere og længere.

Påskedage med fri og frokostbord

Med påsken lige om hjørnet er der helligdage i vente. For mange tilmed med udsigt til sild, snaps og socialt samvær om påskebordet.

Vi skal til VM i fodbold

Efter to missede slutrunder er Danmark tilbage på den internationale fodboldbane. Dermed er der noget at heppe på, når der til sommer bliver spillet bold og drukket vodka i Rusland.

’Badehotellet’ får en sjette sæson

Efter uger i uvished kunne fans af TV 2s populære tv-serie ånde lettet op. Den nyligt overståede femte sæson følges nemlig til næste år op af endnu et kapitel – om end uden stuepigen Fie.