Samfund

Kvinder tester deres mænd med lokkeduer

I lukkede Facebook-grupper får kvinder andre kvinder til at kontakte deres partner, for at teste om han vil være hende utro.

Har du selv været udsat for en lokkedue? Så hører vi gerne fra dig. Skriv til mbsi@tv2.dk eller clid@tv2.dk.

- Lokkedue søges. Sidst i 20’erne, start 30’erne. Lettere buttet. Mørkt hår.

Sådan lyder det i et af opslagene i den lukkede Facebook-gruppe ’Strikkeklubben Part 3’.

Kvinder søger lokkeduer til at teste deres partner.

Her søger kvinder andre kvinder til at agere lokkedue.

En lokkedue skal kontakte kvindens kæreste eller flirt på sociale medier eller i virkeligheden. Målet er at teste hans loyalitet og se, om han er tro over for sin partner.

Gruppen er ikke enestående, men er den største med mere end 8000 medlemmer. I grupperne ’Chicks before Dicks’ og ’Hækleklubben Eksklusiv’ udveksler medlemmer de samme tjenester. De har henholdsvis 7600 og 6000 medlemmer.

Dertil har TV 2 fundet yderligere ni lignende grupper med medlemstal på mellem 2000 og 3000 brugere.

Skal matche partneres præferencer

En af lokkeduerne fra gruppen ’Strikkeklubben Part 3’ er 22-årige Sabrine Olsen.

- Hvis piger har brug for hjælp til at finde ud af, om deres kærester laver noget snavs, så hjælper jeg dem gerne, forklarer hun til TV 2.

Medlemmerne søger gerne en specifik type lokkedue.

Ifølge Sabrine Olsen foregår rekrutteringen af en lokkedue ved, at kvinden, der vil teste sin partner, skriver til gruppens administrator, hvilken type lokkedue hun søger.

Altså, hvor gammel hun skal være, hvor hun skal være fra i landet, og også hvilken kropsbygning, bh-størrelse og sågar hudfarve hun skal have.

Hun skal nemlig passe på det, partneren søger i en kvinde.

Gruppens administrator forsøger derefter via opslag i gruppen og private Facebook-samtaler at finde den perfekte lokkedue, som derefter sættes i kontakt med kvinden, der søger.

Hjælper hinanden

Lokkeduerne modtager ikke betaling for ydelserne. De gør det for at hjælpe hinanden, fortæller Sabrine Olsen:

- Hvad hun beder mig om, gør jeg. Så hvis hun beder mig om at prikke til ham på Facebook, hvis hun beder mig om at ansøge ham, hvis hun beder mig om at skrive til ham, så gør jeg det.

- Jeg har selv oplevet utroskab. Det er hårdt at komme ovenpå igen. Især hvis det er et meget seriøst forhold, siger Sabrine Olsen.

- Kujonagtig adfærd

Søren Hebsgaard er journalist og foredragsholder og har specialiseret sig i teknologisociologi ved Syddansk Universitet. Han har undersøgt, hvordan teknologi får os til at opføre os.

Ifølge ham er de lukkede grupper en teknologisk genvej til at finde en nem måde at løse noget meget kompliceret på.

- Det handler om, at vi er meget usikre. Vi håber rigtig meget, at den anden gerne vil os lige så meget, som vi gerne vil ham eller hende. Og så prøver vi at bruge teknologien til, at vi ligesom kan springe al den tvivl og usikkerhed over, siger Søren Hebsgaard.

Hvis han består testen, så er det jo bare sejt – og så er det et klap på skulderen

Sabrine Olsen, lokkedue

Men sådan fungerer teknologien bare ikke, mener han. Han kalder det en ”virkelig kujonagtig adfærd” og kan ikke se, hvad der skulle komme ud af det.

- Har de ikke forstået, at tilliden og den, der eventuelt kunne være den helt rigtige, allerede bliver kvalt, når man sætter 8000 privatdetektiver på sagen, som alle sammen bare sidder og skriver alt muligt? Jeg synes, det er virkelig ærgerligt, siger han.

- Idet man tager lokkeduer og putter dem ind i matrixen, bliver det jo nærmest militant. Så er det jo, at man lokker hinanden i et bagholdsangreb, og det kan der simpelthen ikke komme noget kønt ud af.

Et klap på skulderen

Lokkeduen Sabrine Olsen mener, at det værste, der kan ske, er at ødelægge et forhold, der alligevel ikke skulle være blevet til noget til at starte med.

- Hvis det vil ødelægge et forhold, så er det jo nok ikke meningen, at de skal være sammen alligevel. Så er det bedre for pigen, at hun ligesom kommer ud af det, siger hun.

Selvom hun anerkender, at det er moralsk forkert og synd for fyren, mener hun, at det også kan have et positivt udfald for partneren:

- Hvis han består testen, så er det jo bare sejt – og så er det et klap på skulderen.

Dog ville hun ikke bryde sig særlig meget om det, hvis rollerne var omvendt, og hendes egen partner fik en lokkedue til at teste hende:

- Det ville jeg have det dårligt med, tror jeg faktisk. Jeg har ikke rigtig tænkt over det.

Har du selv været udsat for en lokkedue? Så hører vi gerne fra dig. Skriv til mbsi@tv2.dk eller clid@tv2.dk.

Afstemning

Synes du, det er i orden at bruge en "lokkedue"?