Ægtepar fandt sjældne pengesedler under stråtag

1. april kommer 36 sjældne sedler under hammeren hos auktionsfirmaet Bruun Rasmussen.

36 hundredekronesedler i en blikdåse.

Det var det fund, et ægtepar fra Als gjorde, da de skulle udskifte stråtaget på deres gamle slægtsgård på Als i Sønderjylland, oplyser auktionsfirmaet Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

Men det var ikke bare 36 almindelige hundredekronesedler. De var fra perioden 1924 til 1940, og til auktionsfirmaet har den mandlige del af ægteparret fortalt, at det formentlig er hans bedstefar, der har gemt pengesedlerne netop dér.

- Han havde jo oplevet Første Verdenskrig og ville sikre sig. Jeg tror, at pengene stammer fra dengang vejen til Fynshav og Guderup blev lagt sammen gennem min bedstefars marker, som i den forbindelse blev solgt til staten for et større beløb, forklarer manden over for Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

Døde pludselig

Bedstefaderen døde pludselig som 60-årig, og i mange år anede ingen i familien noget om blikdåsen med de usædvanlige pengesedler.

De kommer nu under hammeren på en af Bruun Rasmussen Kunstauktioners kommende møntauktioner, oplyser auktionsfirmaet i en pressemeddelelse. Det sker på en auktion den 1. april.

- Vi har fået fornøjelsen af at sælge 34 af disse pengesedler, som er ganske velbevarede trods cirka 75 år i stråtaget. De bliver solgt over flere møntauktioner, og de første kommer under hammeren søndag den 1. april 2018, oplyser Michael Fortnitz, chefnumismatiker hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

I sin tid var pengene bogstaveligt talt guld værd, fortæller han.

- Sedlerne er fra Guldstandardens tid og kunne indløses med guld i Nationalbanken, som der også står på dem. Guld var grundvolden for det danske pengevæsen i cirka 100 år fra 1870’erne-1970’erne. De foregående 1000 år var pengevæsenet generelt baseret på sølv, siger Michael Fortnitz.