Samfund

Kritik af veganske 'kødprodukter' - ikke så naturligt som du tror

Planteprodukter, der ligner kød og mejeriprodukter, bliver ofte relativt kunstige set med traditionelle fødevareøjne, lyder det fra Forbrugerådet.

Det fik stor opmærksomhed, da Dansk Supermarked omkring nytår begyndte at sælge plantefars, som ligner hakket kød, og ifølge koncernen er produktet blevet revet ned fra hylderne i de 600 butikker.

Også andre supermarkedskæder sælger plantefarsen, ligesom der i dag kan købes veganske æg, vegansk pizzaost og flere andre alternativer til kød, mejeriprodukter og æggeprodukter.

Men mange af de plantebaserede og veganske alternativer er fremstillet af råvarer fra udlandet og fyldt med tilsætningsstoffer, soja og palmeolie, der kan være skadelige for klima og miljø. Det skriver Politiken.

Det får kritik af kokken Nikolaj Kirk, der blandt andet er kendt fra tv-programmet ’Nak og Æd’ på DR.

En mere naturlig vej

Han siger til avisen, at det er problematisk, når produkter som eksempelvis plantefars, lanceres som friske og naturlige produkter, når sandheden nærmere er, at det er forskellige pulvere, der er rørt sammen på en industrimaskine.

En holdning han også tidligere har luftet på sociale medier.

- Måske vi lige skulle kigge lidt på, hvad vi har med at gøre. Nogle propper isolat i og fortykningsmidlet methylcellulose (E461) samt Maltodextrin, som almindeligvis fremstilles af majsstivelse. Så indgår der rehydreret sojaprotein, fermenteret dekstrose og tapiocastivelse, med mere. Noget siger mig, at hvis man ønsker at spise mindre kød, så findes der en bedre og mere naturlig vej, mon ikke vi skulle prøve at fremelske den i stedet for, skriver han på Instagram.

Forbrugerrådet Tænk har ikke nogen holdning til, om folk vælger erstatningsprodukter, men synes, det er godt, at forbrugerne har flere valgmuligheder. Dog opstår der "nogle modstridende elementer i de her produkter", lyder det.

- For hvis man skal lave produkter, der er kopier af traditionelle varer som kød og mejeriprodukter, vil det ofte blive relativt kunstige produkter set med mere traditionelle fødevareøjne. Der er mange tilsætningsstoffer i, du bruger ingredienser som palmeolie og kokosolie, som i mange andre sammenhænge er udskældt, du bruger sojaproteiner, der kommer fra den anden ende af Jorden, og som er i konflikt med tankegangen om uforarbejdet ægte mad, siger fødevarepolitisk seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk Camilla Udsen.

Meget stor trend

I denne uge kunne Føtex fortælle, at plantebaserede æg har solgt så godt i en testperiode, at det nye produkt kommer på hylderne i samtlige af kædens 100 butikker.

Ifølge Føtex’ sortimentschef, Tore Nederland, er der stor efterspørgsel efter både plantebaserede æg og plantefars.

- Vi ser en meget stor trend for alternativer til almindelige animalske produkter, sagde han til Ritzau.

Ifølge en ny rundspørge, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, har 18 procent af danskerne smagt plantefars siden årets start, skriver sn.dk

Det er den danske virksomhed Naturli’, der leverer den populære plantefars, Hakket, til Føtex og resten af Dansk Supermarkeds butikker. Hakket indeholder også en række industrielle ingredienser og tilsætningsstoffer.

Firmaets direktør, Henrik Lund, siger til Politiken, at man bestræber sig på at få så kort en ingrediensliste som muligt, og at man især kigger på, om man kan gøre en ny version af produktet glutenfrit og økologisk.