Dansker på vej til Norge på padlebræt

Sidste år måtte han opgive 12 kilometer fra mål. Nu forsøger ung thybo igen.

24-årige Casper Steinfath har padlet hele natten og befinder sig søndag morgen langt ude i Skagerrak med sit bræt og sin paddel.

I nattens mørke padlede han klokken 01.20 ud fra Hirtshals i Nordjylland.11 timer senere befinder han sig cirka 100 kilometer fra den danske kyst.

- Jeg glæder mig til at have et forhĂĄbentlig rigtig godt døgn ude pĂĄ Skagerrak, sagde han til TV Midtvest, kort før han kastede sig ud bølgerne.

Målet er at nå Kristiansand i Norge mellem klokken 19 søndag aften og 01 natten til mandag. Det er en distance på cirka 130 kilometer.

Her kan du følge med i, hvor langt Casper Steinfath er.

Første i verden

Hvis Casper Steinfath lykkes med sin mission, bliver han den første i verden til at krydse Skagerrak på et surfbræt.

Og han er en erfaren herre på brættet. Den 24-årige Thybo har vundet fire verdensmesterskaber i Stand Up Paddling. Det seneste kom i København sidste år på den noget kortere 200 meter-distance.

Du kan se mere om Casper Steinfath her: 

Stand Up Paddling er beslægtet med surfing, men foregår ved, at man står på et board/bræt og bevæger sig fremad ved hjælp af en paddel.

Under rekordoverforsøget har Casper Steinfath følgeskab af en gummibåd med to livreddere og bag den en større følgebåd med 12 mand ombord.

Høj sol og heavy

Journalist Frederik Helms fra TV Midtvest følger rekordforsøget fra følgebåden, og han fortæller over middag, at det går rigtig godt.

- Der er høj sol og rigtig god udsigt, siger han til TV 2.

Klokken 12.35 har Casper Steinfath padlet næsten 100 kilometer og skyder en fart på omkring 10 kilometer i timen.

- Han er jo bare en lille prik ude på det åbne vand, men alligevel har de store fragtskibe, der er kommet forbi, omlagt deres kurs for den her lille dansker, fortæller Frederik Helms.

Med i følgebåden er også Peter Steinfath, der er eventmanager og lillebror til Casper Steinfath. Han fortæller, at hans bror har investeret i en lille bluetooth-højtaler, som han har med på boardet. Med godt 50 kilometer tilbage af turen kaldte han følgebåden over radioen og bad om heavy-musik i højtaleren.

Opgav 12 kilometer fra mĂĄl

Det er anden gang, Klitmøller-surferen forsøger at krydse Skagerrak på sit paddle board. Sidste år nåede han så langt, at han kunne se fyret i Kristiansand, men i kulde og kuling måtte han opgive at padle i land. Han var 12 kilometer fra Norges kyst.

Denne gang ser det ud til, at han er heldigere med vejret. Selvom det er koldt, er der ifølge TV 2 Vejret fint vejr med solskin og nærmest vindstille ude midt på Skagerrak.

Men ikke kun vejret er anderledes i år. Det har forberedelserne også været.

24-årige Casper Steinfath forsøger at krydse Skagerrak på surfbræt som den første i verden. Video: TV Midtvest

Blandt andet har han den seneste måned vænnet kroppen til at skulle præstere tidligt om morgenen og i mørke ved at gå i seng omkring klokken 18 og stå op igen klokken tre. Det har han gjort, fordi han sidste år ikke var klar til at padle i nattemørket uden horisont og derfor blev søsyg de første timer.

Kort før hans rekordforsøg begyndte, sagde han til TV Midtvest:

- Jeg er klar. Og det er overvældende at tænke på, jeg skal derud i mørket nu. Men det er noget, jeg har glædet mig til og forberedt mig til i lang tid.

Casper Steinfath før han padlede ud fra Hirtshals natten til søndag.
Casper Steinfath før han padlede ud fra Hirtshals natten til søndag. Foto: Frederik Helms / TV Midtvest

Udfordring i kulden

Når Casper Steinfath har lagt rekordforsøget i vinterhalvåret, er det ifølge ham selv, fordi det er en større udfordring med mørket, bølgerne og kulden, der stiller store krav til både fysikken og psyken.   

For at kunne holde varmen er han klædt i en fem millimeter tynd våddragt, der er foret og tørrer hurtigt. Hans våddragtssko er seks millimeter tynde og handskerne er tre millimeter og med merinould.

Brættet er 4,25 meter langt og 66 centimeter bredt.