Samfund

Nyt medieforlig vil afskaffe licensen - store besparelser i DR

Licensen bliver i fremtiden trukket direkte over skatten.

Sammen med Dansk Folkeparti har regeringen præsenteret dele af udspillet til et nyt medieforlig.

Udspillet, som gælder den økonomiske ramme, vil beskære Danmarks Radio med 20 procent over fem år. DRs nuværende budget er cirka 3,7 milliarder kroner.

- Den måde, vi tidligere har set nyheder i Danmark, har ændret sig markant. Med besparelsen giver vi plads til nye spillere på banen, lyder det fra finansminister Kristian Jensen (V) under et møde i finansministeriet fredag. 

- Nogle af pengene vil blive lagt til side til pensionister, mens godt 75 millioner kroner går til selve medieforhandlingerne for at sikre et stærkt medieudbud i Danmark, fortsætter han.

Der er tale om en pulje på 116 millioner, et beløb, der skal gå til at forbedre vilkårene for pensionister, står der i udspillet. Derudover vil regeringen og Dansk Folkeparti afsætte 10 millioner kroner årligt til blinde og stærkt svagsynede.

Kan ende med hundredevis af fyringer

Hos DR vil besparelsen komme til at have stor betydning for det indhold, DR producerer, lyder det fra tillidsmand Henrik Vilmar. 

- Det er en trist dag. Vi kommer ikke til at kunne løfte den store produktion af dansk indhold, som vi laver i dag. Jeg frygter, at der er væsentlig, kritisk journalistik, som ikke kan laves i fremtiden, siger Henrik Vilmar, som samtidig vurderer, at besparelserne vil koste hundredevis af ansatte jobbet.

- Vi er 3000 medarbejdere i Danmarks Radio, og jeg frygter, at det godt kan komme til at koste 1000 af dem jobbet, siger han. 

Licens trækkes via indkomstskat

Udover besparelserne vil partierne omlægge medielicensen. 

Det betyder, at man fremadrettet kommer til at betale licens over sin indkomstskat via personfradraget. Fradraget bliver dermed en smule mindre end tidligere.

- Danskerne vil få gevinst ved det her. Gevinsten vil være forskellig, afhængigt af om man er enlig eller et par. Men der vil være en gevinst, lover Kristian Jensen.

Der bliver samtidig indbygget en kompensation til for eksempel pensionister og handicappede, som derved får nedsat deres licens.

Hele udspillet bliver præsenteret tirsdag. Herefter skal blandt andre Socialdemokratiet tage stilling til, om de kan bakke op om udspillet. 

Medieforliget skal være forhandlet på plads inden sommer og gælder for perioden 2019- 2022.

Afskaffelsen af licensen som vi kender den betyder, i følge regeringen, at man som borger i Danmark vil spare penge årligt. Nedenstående grafik bygger på regeringens faktaark. Det har ikke været muligt for TV 2 at få oplyst hvor mange penge, der vil komme ind årligt via den nye ordning.