Samfund

Slut med at sidde i kø hos lægen – nu kan patienter blive videokonsulteret

Målet er, at løsningen på sigt skal kunne anvendes bredt af klinikker i hele Nordjylland.

Patienter fra Mors behøver ikke længere starte bilen for at blive konsulteret af lægen.

Region Nordjylland er netop nu ved at teste videokonsultation i regionsklinikken i Øster Jølby på Mors. Formålet er ifølge en pressemeddelelse fra regionen blandt andet at kunne rekruttere læger til områder, hvor det ikke er muligt at lokke nok læger til at bosætte sig.

Videokonsultationerne skal ifølge regionsformand Ulla Astman også gøre kontakten mellem patient og læge mere fleksibel.

Fleksibilitet for begge parter

Også de praktiserende læger vil få en mere fleksibel hverdag med implementeringen af det nye tiltag.

I Mors’ tilfælde er det læge Katja Munch, der er blevet tilknyttet som læge på ordningen. Hun bor i Odense, hvor hun flere dage om ugen har videoforbindelse til sine patienter fra Mors.

- Videokonsultationer giver mig mulighed for at få ordentlig tid til og mere fokus på de multisyge og kroniske patienter. Det åbner en masse nye muligheder og er super spændende og fyldt med perspektiver, siger Katja Munch.

Vil blive udbredt til hele regionen

Den nye måde at konsultere på er et supplement til besøget hos lægen, som vi kender det i dag. Region Nordjylland skriver i pressemeddelelsen, at man med videokonsultation også får mulighed for at koble flere fagpersoner på konsultationen, selvom de fysisk ikke befinder sig det samme sted i landet.

På sigt er målet, at løsningen skal kunne anvendes bredt af almen praksisklinikker i Nordjylland, hvor regionen er udfordret på lægedækningen, skriver de i pressemeddelelsen.

- Det er banebrydende nyt og kan få interessant betydning for udviklingen af sundhedsvæsenet. Erfaringer fra Sverige viser, at borgerne synes godt om muligheden for at kontakte en læge på video, siger regionsrådsformand Ulla Astman.

Fremtidens lægepraksis

I praksis er videokonsultationer ikke et nyt fænomen. Martin Tolsgaard er læge og medstifter af firmaet eLægen.dk. Han fortæller, at virksomheden blev stiftet, fordi han og en kollega mente, at der manglede bedre alternativer indenfor sundhedsvæsenet. Alternativer, der var på patientens præmisser.

- Hvis man som patient gerne vil se en læge, skal man normalt ringe til en lægepraksis indenfor telefontiden og sidde i kø på linjen, før man kunne få en tid 14 dage ude i fremtiden. Dér skal man så tage fri fra arbejde en hel eller halv dag, siger han til TV 2.

Siden eLægen.dk blev stiftet, har Martin Tolsgaard oplevet en stor efterspørgsel på den fleksible konsultationstype, der ifølge ham er særligt appellerende for erhvervsaktive personer. Men selvom det går godt for den voksende web-virksomhed, mener han ikke, at det kommer til at erstatte det fysiske besøg hos lægen.

- Vi bestiller pizza på nettet og går i banken på nettet. Selvfølgelig skal vi også kunne gå til lægen på nettet, siger han og fortsætter:

- Men nogle former for lægebesøg kan ikke klares med en videokonsultation. Derfor er det ikke den eneste fremtid, men et vigtigt supplement.