Samfund

Gravid borgmester på 48 år bliver anbefalet abort af fremmed

Havde det været en mand, var der ingen, der havde løftet et øjenbryn, mener Benedikte Kiær.

Helsingør-borgmesteren Benedikte Kiær (K) venter sit andet barn, men det er ikke alle, der ønsker den 48-årige borgmester og tidligere minister lykke til.

Twitter har den konservative politiker delt et billede af et brev, hun har modtaget, hvori hun og hendes 41-årige mand bliver kaldt ”store egoister” og bliver anbefalet at få en ”abort snarest muligt”.  

- Når I færdes med jeres stakkels barn, vil I og barnet blive udsat for, at andre spørger, om barnet har sine bedsteforældre med, lyder det i brevet, hvis afsender også mener, at forældrenes alder er ”uendeligt synd” for barnet. 

Får mænd samme hilsen?

Benedikte Kiær har delt billedet med en henvisning til, at mænd med en politisk karriere på cv'et sandsynligvis ikke har fået samme hilsen, da de blev forældre.

- Gad vide, om Martin Lidegaard og Klaus Riskær og deres partnere også har fået sådan et hyggeligt brev i deres private postkasse?, spørger hun og henviser til, at den radikale politiker fik barn som 49-årig, mens det i denne uge kom frem, at iværksætter og tidligere politiker Klaus Riskær skal være far i en alder af 62 år.

- Rager mig en høstblomst

Brevet i postkassen kommer, efter den kommende mors anden graviditet er blevet dækket massivt i pressen, siden hun offentliggjorde nyheden på Facebook den 4. marts.

Med sine 48 år er hun ældre end gennemsnittet for både første- og andengangsforældre, og derudover har hun fået hjælp til at blive gravid i udlandet, da muligheden for at få fertilitetsbehandling i Danmark stopper, når en kvinde fylder 46 år.

TV 2 har været i kontakt med Benedikte Kiær, som ikke har ønsket at kommentere yderligere på Twitter-opslaget.

I 'Go' aften Danmark' tidligere på ugen fortalte Benedikte Kiær dog, at hun kun har fået én type af kritiske reaktioner på graviditeten: 

- Fra familie og venner og i Helsingør, hvor jeg bor og er borgmester, har jeg ikke mødt nogen som helst kritiske kommentarer. Det er Ekstra Bladet-segmentet, der er gået amok i deres forargelse, forklarede hun og tilføjede:

- Hvis jeg havde min mands alder, og min mand havde min alder, så var der ikke nogen, der havde løftet et øjenbryn over det her. Det er kun, fordi det er omvendt, at man har alle mulige holdninger.

Hvad Ekstra Blads-segmentet så siger til det, rager mig en høstblomst

Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør

Derudover har hun også kommenteret reaktionerne på graviditeten til Helsingør Dagblad:

- Det, der betyder noget for mig, er min familie og de nære omkring mig. Og jeg vil gerne sige, at jeg i Helsingør kun har oplevet støtte og ikke har mærket den meget kritiske holdning overhovedet. Og hvad Ekstra Blads-segmentet så siger til det, rager mig en høstblomst, siger borgmesteren.

Et ønske om søskende

Benedikte Kiær og hendes mand fik deres første søn sammen ved hjælp af fertilitetsbehandling, da politikeren var 46 år. Her fortalte borgmesteren åbent om, at de indtil da havde været ufrivilligt barnløse i otte år.

I 'Go' aften Danmark' tidligere på ugen beskrev Benedikte Kiær desuden, hvordan parret fik sendt de resterende nedfrosne æg fra fertilitetsbehandlingen til udlandet.

Havde de ikke gjort det, var æggene blevet destrueret, da hun fyldte 46 år på grund af den danske lovgivning, hvorimod man i mange andre europæiske lande har mere liberale regler, der gør det muligt for kvinder over 46 år at få fertilitetsbehandling.

- Vi har selvfølgelig gjort os rigtig mange tanker og havde mange overvejelser, men vi havde også et stærkt ønske om, at vi gerne ville have to, så Lauge (parrets første barn, red.) kunne få en søskende at vokse op med, sagde hun og forsatte:

- Vi gav det ét forsøg, så vi kunne kigge på hinanden om 10 år og sige: "Vi prøvede". Det lod sig så gøre, og det vil sige, at Lauge kan få en søskende at vokse op med, og det er vi selvfølgelig rigtig glade for.