Samfund

Elever i protest mod ny mad- og udeordning på skole: - Hvor længe skal vi sulte?

En ny mad- og udeordning fik tirsdag eleverne på Arresø Skole til at demonstrere og boykotte undervisningen.

Udstyret med bannere og kampråb demonstrerede elever i tirsdags foran rådhuset i Frederiksværk. På bannerne stod ”jeg er sulten”, ”otte timers skoledag uden mad er ikke acceptabelt” og ”hvor længe skal vi sulte?” skrevet i versaler.

Demonstrationen var elevernes måde at vise, at de ikke vil acceptere en ny mad- og udeordning på Magleblik-afdelingen på Arresø Skole. Madordningen trådte i kraft ved årsskiftet, mens sidstnævnte blev ændret sidste år. Den nye madordning indebærer, at eleverne skal bestille deres mad online dagen i forvejen, mens udeordningen betyder, at eleverne ikke må forlade skolens område i skoletimerne.

Det betyder ifølge skolens elevrådsformand, Hamza Zaman fra 9. klasse, at eleverne risikerer at gå sultne gennem en otte timer lang skoledag, hvis de glemmer madpakken. Han fortæller, at han ikke selv benytter den nye madordning og derfor ofte ikke spiser en hel skoledag, fordi han glemmer sin madpakke eller ikke har tid til at smøre den. 

- Vi gider ikke betale for noget mad, som skal bestilles dagen før. Næste dag er det jo ikke sikkert, vi har lyst til det, vi har bestilt, siger han. 

Elevrådet gik ifølge Hamza Zaman først til skolebestyrelsen. Her blev deres forslag om at ændre udeordningen nedstemt. De blev dernæst forslået at skrive et brev, men det var "for tamt", siger elevrådsformanden. 

Skoleleder: - Man glemmer kun sin madpakke én gang

Mens eleverne hæfter sig ved, at de med den nye ordning kan risikere at gå sultne gennem skoledagen, har skoleleder Horst Obermann en løsning på dét problem:

- Uden at lyde som en sur, gammel skoleleder, så synes jeg ikke, det er urimeligt at inddrage forældrene og spørge, om ikke vi kan sørge for, at eleverne har madpakke med. Jeg synes faktisk, det er et ret relevant indspark, siger han til TV 2.

Men hvad skal eleverne gøre, hvis de har glemt madpakken?

- En skoleelev, der har glemt sin madpakke, vil få lov til at gå hjem og hente den, hvis forældrene giver lov – og så er det forældrene, der har ansvaret, svarer skolelederen og tilføjer:

- Jeg tror desuden kun, at man glemmer sin madpakke én gang.

Han fortæller, at der af de 800-900 elever, der går i 0.-9. klasse på skolen, rundt regnet kun er 20 elever, der dagligt benytter sig af madordningen, der ifølge skolelederen koster mellem 20 og 40 kroner om dagen, afhængigt af hvad eleven vælger. Langt de fleste husker ifølge skolelederen deres madpakker. 

”Suspekte elementer” ødelagde udeordningen

For et år siden ændrede Arresø Skole deres udeordning. Det skete ifølge skolelederen, fordi de oplevede ”suspekte elementer” i skolens nærområde.

- Nogle af vores elever blev meget utrygge. Vi inddragede udeordningen, da vi fandt en pose med euforiserende stoffer, siger Horst Obermann.

Da eleverne kunne forlade skolens område i frikvartererne, modtog skolen en række klager fra den lokale McDonald’s-restaurant på grund af støjende elever, oplyser Horst Obermann. Da skolen har tilsynspligt med eleverne i løbet af skoledagen, mener han fortsat, at det er det mest hensigtsmæssige, at de bliver på skolens grund.

DSE: - Nogle vil kalde det luksus

Mens udeordningen på Arresø Skole forhindrer eleverne i at hverve frokosten på McDonald’s, mener formanden for Danske Skoleelever, Jakob Bonde Nielsen, at skoler bør tilbyde gratis, god, sund mad til eleverne, som man ser det hos vores svenske naboer.

Han forstår godt, at eleverne valgte at vise deres utilfredshed med en demonstration, men det er ikke en løsning, han opfordrer til.

- Det er fedt, at nogle mener noget om noget. Men vi hos DSE mener altid, at man skal løse problemerne gennem elevråd og skolebestyrelse, siger han.

Han fortæller, at der er skoler rundt i landet, hvor eleverne er langt mindre privilegerede end på Arresø Skole.

- Der sidder elever nogle steder, som ikke har mulighed for at bestille deres mad på nettet og vælge, hvad de har lyst til. De må tænke, at eleverne på Arresø Skole har det luksus, siger han.

For de elever, der har bestilt mad til i dag, har der blandt andet været mulighed for at vælge nachos med kødsovs og majs eller boller i karry med broccoli. Der er også flere kolde retter, herunder sandwich, på menuen.